FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ESTONCI POMAŽU USTROJU AGENCIJE ZA PLAĆANJE U POLJOPRIVREDI

ZAGREB, 27. rujna 2004. (Hina) - Projekt ustroja Agencije za plaćanje upoljoprivredi te unapređenje vanjsko trgovinske razmjene u dijelupoljoprivredno prehrambenih proizvoda, bile su glavne teme današnjihrazgovora ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstvaPetra Čobankovića i estonske ministrice poljoprivrede Ester Tuiksoo.
ZAGREB, 27. rujna 2004. (Hina) - Projekt ustroja Agencije za plaćanje u poljoprivredi te unapređenje vanjsko trgovinske razmjene u dijelu poljoprivredno prehrambenih proizvoda, bile su glavne teme današnjih razgovora ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petra Čobankovića i estonske ministrice poljoprivrede Ester Tuiksoo.

Estonija je jedna od najuspješnijih zemalja u procesu pridruživanja Europskoj uniji (EU) i njihova dobra iskustva željeli bi primjeniti u Hrvatskoj, izjavio je ministar Čobanković. Dodao je i kako se razgovaralo o načinima provođenja programa koji će biti financirani sredstvima EU, a ono u čemu Hrvatska očekuje najveću pomoć, odnosno suradnju estonskih stručnjaka, kazao je, je projektu ustroja Agencije za plaćanje u poljoprivredi.

Čobanković je mišljenja kako bi se ta Agencija mogla ustrojiti najkasnije u roku od dvije godine, budući je dobar dio radnji već odrađen, odnosno postoje preduvjeti za njezino osnivanje.

Što se tiče robne razmjene između Hrvatske i Estonije, Čobanković drži kako je ulaskom Estonije u EU, zatim ugovorom o stabilizaciji i pridruživanju između Hrvatske i EU te Protokolom 7, stvorena dobra osnova za povećanje robne razmjene.

Dodao je kako je u ovoj godini, posebice u dijelu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda došlo do znatnog povećanja robne razmjene - u prvih sedam mjeseci ove godine, kazao je, izvoz u Estoniju bio je 1,8 milijuna američkih dolara, dok je uvoz iz Estonije bio 48 tisuća dolara.

Ukupna vanjskotrgovinska razmjena Estonije i Hrvatske u prvih je šest mjeseci ove godine iznosila gotovo 5,4 milijuna dolara, od čega se na hrvatski izvoz odnosi 2,47 milijuna dolara, što je porast od 596 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Istodobno je iz Estonije uvezeno roba za 2,9 milijuna dolara, što je porast od 267 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Čobanković je istaknuo i važnost potpore Estonije u procesu prilagodbe i ulaska Hrvatske u EU.

Ministrica Tuiksoo kazala je kako je Estonija spremna pomoći Hrvatskoj u procesu pregovaranja s EU, u okviru svojih mogućnosti te da dijeli želju da Hrvatska uđe u EU s datumom koji si je odredila.

Kao prvo područje zajedničke suradnje i ministrica je izdvojila projekt ustroja Agencije za plaćanje u poljoprivredi, a istaknula je također kako Hrvatska postaje sve zanimljivije odredište za turiste iz njezine zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙