FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUS: za splitsku željezaru najbolja ponuda željezare Štore

SPLIT, 28. rujna 2004. (Hina) - Potpredsjednik Hrvatske udrugesindikata (HUS), većinskog sindikata u splitskoj željezari, OzrenMatijašević pozvao je danas Vladu i Hrvatski fond za privatizaciju(HFP) da bez odgode prihvate, po njegovu mišljenju, najpovoljnijuponudu slovenske tvrtke "Štore Steel" za kupnju željezare.
SPLIT, 28. rujna 2004. (Hina) - Potpredsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS), većinskog sindikata u splitskoj željezari, Ozren Matijašević pozvao je danas Vladu i Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) da bez odgode prihvate, po njegovu mišljenju, najpovoljniju ponudu slovenske tvrtke "Štore Steel" za kupnju željezare.

Matijašević, naime, smatra kako je ponuda te tvrtke "posljednja šansa za spas Željezare Split", usprkos tomu što isključuje pokrivanje državnih jamstava u iznosu od 22 milijuna eura.

Većinski sindikat u Željezari, poručuje Matijašević, drži kako je u ovom trenutku važnije zaštititi 430 radnika nego novac uložen u obnovu, jer ponuda slovenske tvrtke jamči nastavak poslovanja i zadržavanje svih radnika uz dodatna ulaganja. Poručio je kako je privatizaciju potrebno provesti što prije, jer su radnici Željezare, zbog neisplaćenih plaća i dvogodišnje agonije tvornice, na rubu egzistencije, ali i strpljenja.

S novim vlasnikom treba posebno utvrditi detaljno razrađen poslovni plan i program zapošljavanja, koji bi uključivao socijalnu klauzulu, poučeni iskustvom sa sisačkom Željezarom, naglasio je potpredsjednik HUS-a. To znači, pojasnio je, da se unaprijed moraju osigurati sredstva za zbrinjavanje radnika, kako ne bi završili na ulici ako budući kupac izigra ugovor, kako je to napravio ruski Mečelj.

"Štore Steel", ako se s njima potpiše ugovor, zaključio je Matijašević, također se mora obvezati da sve zaposlenike zadrži u radnom odnosu najmanje tri, a ne jednu godinu.

Za kupnju 89,33 posto dionica Željezare Split, po posebnim uvjetima, za jednu kunu, jučer su u HFP-u otvorene dvije ponude - njemačke kompanije Max Aicher te slovenskog Štore Steela, uz dva pisma namjere koja su odbačena jer nisu odgovarala uvjetima natječaja. Kako je rečeno na otvaranju ponuda u HFP-u, ponuda njemačke kompanije ne odgovara brojnim elementima natječaja jer, primjerice, ne predviđa nikakvo dodatno ulaganje, a nije spremna ni preuzeti niti jednu kreditnu obvezu te ponuditi zamjenska za državna jamstva.

Slovenski "Štore Steel", međutim, nudi, natječajem uvjetovanih, 88 milijuna kuna ulaganja u pokretanje proizvodnje te još 37,8 milijuna eura u pet godina, kao i namirenje dugovanja radnicima za plaće, te dobavljačima. Ali, također, nije spreman preuzeti sve obveze splitske Željezare, već traži da država otpiše sva dugovanja Željezare prema državnim vjerovnicima, rečeno je jučer u HFP-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙