FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUS očekuje što bržu odluku o prodaji splitske željezare

ZAGREB, 27. rujna 2004. (Hina) - Nakon današnjeg otvaranja ponuda zakupnju splitske Željezare, Hrvatska udruga sindikata (HUS) očekuje odUpravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) da što prijedonese odluku o pristiglim ponudama.
ZAGREB, 27. rujna 2004. (Hina) - Nakon današnjeg otvaranja ponuda za kupnju splitske Željezare, Hrvatska udruga sindikata (HUS) očekuje od Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) da što prije donese odluku o pristiglim ponudama.

Za kupnju 89,33 posto dionica Željezare Split danas su u HFP-u otvorene dvije ponude - njemačke kompanije Max Aicher te slovenskog Štore Steela, te dva pisma namjere, koja su odmah odbačena jer nisu odgovarala uvjetima natječaja.

Sindikat je zainteresiran da se što prije provede postupak privatizacije koji će osigurati poslovanje Željezare i opstanak sviju 412 zaposlenih, jer se država dosad pokazala lošim vlasnikom, rekao je Hini predsjednik HUS-a Željko Mučnjak.

Upozorio je da unatoč investiciji od 22 milijuna eura Željezara trenutno radi tek s 30 posto kapaciteta, što ne osigurava opstojnost tvrtke ni radnika.

"Želimo da se to što prije završi jer su već sada u pitanju plaće radnika", rekao je čelnik većinskog sindikata u Željezari.

Na današnjem otvaranju ponuda potpredsjednik HFP-a Ivan Gotovac je rekao da ponuda njemačke kompanije Max Aicher GmbH&Co. treba biti dodatno razmotrena jer ne odgovara brojnim elementima natječaja, primjerice kompanija nije spremna preuzeti niti jednu kreditnu obvezu te ponuditi zamjenska za državna jamstva, a nije predviđeno ni nikakvo dodatno ulaganje u Željezaru.

Slovenski Štore Steel u svoj ponudi nudi natječajem uvjetovanih 88 milijuna kuna ulaganja u pokretanje proizvodnje, no niti taj ponuđač nije spreman preuzeti sve obveze splitske Željezare, već traži da država otpiše sva dugovanja Željezare prema državnim vjerovnicima (za doprinose, poreze, prireze i sl.). No, nudi se namira dugovanja radnicima za plaće te obveza prema dobavljačima, kao i ulaganje 37,8 milijuna eura u razdoblju od pet godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙