FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKUP O INTELEKTUALNOM VLASNIŠTVU I INOVACIJAMA U GOSPODARSTVU

ZAGREB, 22. rujna 2004. (Hina) - U organizaciji Ministarstvagospodarstva, rada i poduzetništva i Savjetodavne skupine za zaštitu ikomercijalizaciju intelektualnog vlasništva Ujedinjenih naroda(UN/ECE) danas je započeo regionalni seminar "Uloga intelektualnogvlasništva i inovacija u gospodarskom rastu", koji traje do 24.rujna.
ZAGREB, 22. rujna 2004. (Hina) - U organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Savjetodavne skupine za zaštitu i komercijalizaciju intelektualnog vlasništva Ujedinjenih naroda (UN/ECE) danas je započeo regionalni seminar "Uloga intelektualnog vlasništva i inovacija u gospodarskom rastu", koji traje do 24. rujna.

Cilj je seminara, kako je rečeno, razmjena iskustava i stjecanje novih znanja o utjecaju intelektualnog vlasništva i inovacija na gospodarski rast industrije, kao i njihovom utjecaju na poduzetničke centre, tehnološke parkove, učilišta i inovacijske centre.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić istaknuo je potporu koje njegovo ministarstvo daje inovacijama te dodao kako je posebice važno povezati intelektualno vlasništvo, inovacije i nove tehnologije sa proizvodnjom.

Nužno je također objediniti i učiniti jakim sustav zaštite inovacija te poticati kreativnost i razvoj inventivnosti u Hrvatskoj kako bi se podigla konkurentnost hrvatskih tvrtki, posebice prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Ministarstvo će, kazao je Vukelić, kroz svoje projekte, nastaviti financijski pomagati inovatore i poduzeća koje neku inovaciju uvode u proizvodnju.

Naglasio je kako su nove tehnologije i inovacije pretpostavka gospodarskog rasta, a cilj je hrvatske Vlade stvoriti suvremeno, konkurentno i izvozno orijentirano gospodarstvo, temeljeno na znanju i novim tehnologijama.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac istaknuo je nužnost donošenja Nacionalne strategije intelektualnog vlasništva. Njena je izrada pri kraju, a dovršava je Državni zavod za intelektualno vlasništvo.

Kao osnovni ciljevi strategije, dodao je, navedeni su održiv i učinkovit patentni sustav, sustav zaštite žigova, sustav zaštite autorskog i srodnih prava te javni servis koji pruža potporu korisnicima sustava intelektualnog vlasništva, promiče njihovu upotrebu itd.

Primorac je zaključio kako intelektualnim vlasništvom valja upravljati kao poduzetničkim resursom, a obveza je države da na tom planu osigura sve infrastrukturne preduvjete.

Trodnevni seminar je stručno-edukativnog karaktera, a okupio je stručnjake iz Hrvatske i inozemstva iz područja intelektualnog vlasništva, zatim predstavnike nacionalne i međunarodne industrije te predstavnike UN/ECE-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙