FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ČINJENICE (5) - ZAŠTO SU CIJENE NAFTE TAKO VISOKE?

LONDON, 28. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Navodimo faktore koji stojeiza snažnog rasta cijena nafte:
LONDON, 28. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Navodimo faktore koji stoje iza snažnog rasta cijena nafte:

- USKA GRLA U PROIZVODNJI

Propisi o zaštiti okoliša podižu cijenu proizvodnje goriva, primoravajući kompanije na gradnju novih skupih postrojenja i otežavajući im transport isporuka između regija.

Potražnja za benzinom na američkom tržištu visoka je dijelom i zbog toga što na tamošnjim autocestama raste broj tipova sportskih vozila s većom potrošnjom benzina. Na Sjedinjene Države otpada oko 45 posto ukupne potrošnje benzina u svijetu.

Američka potražnja za benzinom izaziva i sve veće zahtjeve za visokokvalitetnom lakom sirovom naftom s niskim udjelom sumpora. Kina se na tržištu natječe za takvu vrstu nafte kako bi podmirila potražnju za transportnim gorivima, podižući tako premiju na cijenu sirove nafte s niskim sadržajem sumpora. Većina sirove nafte proizvođača Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) teška je i s visokim udjelom sumpora.

U SAD-u, pojedine države zahtijevaju niz različitih vrsta benzina. To otežava transport isporuka među saveznim državama i uvoz iz inozemstva.

Propisi o zaštiti okoliša povećali su troškove izgradnje novih rafinerija i uvelike otežali dobivanje potrebnih dozvola.

završetak

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙