FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ČINJENICE (2) - ZAŠTO SU CIJENE NAFTE TAKO VISOKE?

LONDON, 28. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Navodimo faktore koji stojeiza snažnog rasta cijena nafte:
LONDON, 28. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Navodimo faktore koji stoje iza snažnog rasta cijena nafte:

- NUŽNE NOVE INVESTICIJE

Velika nalazišta nafte sve je teže pronaći i skuplje razvijati. Većina naftnih nalazišta izvan zemalja članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u zreloj je fazi, što znači da su nalazišta manja, te zahtijevaju skuplju tehnologiju za njihov razvoj, a nakon dosezanja vrhunca proizvodnje brže se iscrpljuju.

U OPEC-u, koji drži otprilike dvije trećine svjetskih zaliha nafte, većina velikih članica ili ne dozvoljava strane investicije u naftni sektor ili je zakonski te investicije učinila neatraktivnima. To je smanjilo rast proizvodnog kapaciteta članica OPEC-a, što znači da većina već proizvodi gotovo punim kapacitetima kako bi udovoljila potražnji.

Naftne kompanije, pak, postale su oprezne u pogledu trošenja nakon kraha cijena nafte koji se dogodio u razdoblju od 1997-98, što je pogodilo njihove dionice i potaknulo niz spajanja u sektoru. Većina sada vidi veću vrijednost u otkupu vlastitih dionica nego ulijevanju novca u povećanje naftne ponude. One su se fokusirale na velike projekte, koji će im donijeti dobre profitne margine. Mnogi njihovi novi poslovni poduhvati su u udaljenim područjima, što zahtijeva skupu opremu uz česta kašnjenja.

Predviđanja o rastu ponude nafte iz zemalja koje su izvan OPEC-a, posebno kada se isključi bujajuća ruska proizvodnja, neprestano je bila precjenjivana. Rast proizvodnje nečlanica OPEC-a, bez Rusije, prije spomenutog kraha cijena u prosjeku je iznosio milijun barela dnevno. Otada je zanemariv.

Povećani troškovi pronalaska i razvoja nafte u zemljama izvan OPEC-a potaknuli su uvjerenje špekulatora da su naftna tržišta dobro dugoročno ulaganje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙