FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BAREL NAFTE IZNAD 48 DOLARA PRITISNUO AMERIČKE BURZE

NEW YORK, 23. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Skok cijena nafte preko 48dolara po barelu te pad tromjesečne dobiti ulagačke banke MorganStanleya u srijedu su na američkim burzama uzrokovali pad cijenadionica.
NEW YORK, 23. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Skok cijena nafte preko 48 dolara po barelu te pad tromjesečne dobiti ulagačke banke Morgan Stanleya u srijedu su na američkim burzama uzrokovali pad cijena dionica.

Njujorški Dow Jones indeks u takvim uvjetima potonuo je 1,3 posto, na 10.109 bodova - najnižu razinu u protekla tri tjedna. Tehnološki Nasdaq izgubio je 1,9 posto na vrijednosti, te iznosi 1.885 bodova.

Cijena barela nafte na američkom tržištu premašila je jučer 48 dolara nakon što je američka vlada izvijestila o oštrijem padu tjednih zaliha goriva nego se očekivalo. Viši troškovi energije obično pritišću cijene dionica zbog njihova negativna utjecaja na korporativne dobiti i osobnu potrošnju. No, dionice naftnih tvrtki dosegnule su najvišu razinu u zadnje tri godine.

"Tržište je pod pritiskom cijena nafte. Loša vijest iz Morgan Stanleya zasigurno ne pomaže, a kad se još dogodi i Cisco, situacija je loša", opisao je raspoloženje na tržištu Jay Finkel, trgovac pri Lord Abbet&Co.

Dionica Morgan Stanleya potonula je sedam posto, budući je banka izvijestila o padu tromjesečnog profita zbog smanjenih prihoda od trgovine vrijednosnim papirima. Među većim gubitnicama, za 6,6 posto, bila je i dionica najveće američke hipotekarne financijske kompanije, Fannie Mae, nakon što je američka vlada odlučila ispitati njezine računovodstvene metode.

Istodobno, tehnološke dionice prodavale su se pošto je vodećem proizvođaču Internet opreme Cisco Systemsu snižen investicijski rejting. To je njegove dionice stajalo pada cijene za 3,5 posto.

Na europskim burzama vrijednosti europskih indeksa blizu su najnižih razina u proteklih tjedan dana uslijed razočaravajućih vijesti iz naftnog i financijskog sektora. Londonski Ftse indeks spustio se 0,4 posto, na 4.592 boda. Frankfurtski DAX oslabio je 1,2 posto, na 3.942 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙