FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PAD CIJENA DIONICA NA AMERIČKOM TRŽIŠTU ZBOG SKUPE NAFTE

NEW YORK, 24. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Kako se cijene nafte ponovnopribližavaju rekordnim razinama cijene dionica na američkim burzama učetvrtak su pale na najniže razine u zadnjih pet tjedana.
NEW YORK, 24. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Kako se cijene nafte ponovno približavaju rekordnim razinama cijene dionica na američkim burzama u četvrtak su pale na najniže razine u zadnjih pet tjedana.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,7 posto, na 10.038 bodova, najniže od 17. kolovoza. Tehnološki Nasdaq, međutim, gotovo se i nije mijenjao, završivši poslovanje na 1.886 bodova.

"U ovom trenutku, kako cijena nafte raste, tržište dionica bilježi pad cijena", kazao je Dan McMahon iz CIBC World Marketsa.

Barel nafte jučer je na američkom tržištu dosegnuo 49 dolara, približivši se rekordnoj razini od 49,4 dolara zabilježenoj 20. kolovoza. To je potaknulo korekciju cijena dionica vodećih američkih industrijskih konglomerata, poput 3M i Caterpillara, a ovoga puta bile su pogođene čak i dionice naftnih tvrtki.

Dionica Exxon Miobilea bila je najveća jučerašnja gubitnica, oslabjevši dva posto, budući su analitičari Deutsche Banka snizili rejting toj kompaniji i globalnom naftnom sektoru u očekivanju da cijene nafte počnu padati.

Dobici u sektoru proizvođača čipova pomogli su istodobno Nasdaq indeksu da završi poslovanje s dobitkom na vrijednosti od svega 0,04 posto.

Na europskim burzama cijene dionica potonule su na najnižu razinu u protekla dva tjedna, kako je ulagače razočaralo upozorenje o dobiti iz Electroluxa. Londonski Ftse indeks spustio se 0,5 posto, na 4.568 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,9 posto, na 3.905 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙