FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UPOZORENJA O DOBITI ZABRINULA AMERIČKA TRŽIŠTA

NEW YORK, 21. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Upozorenja o nižoj dobitiproizvođača robe široke potrošnje Colgate-Palmolivea i Unileverapritisnula su u ponedjeljak američka tržišta dionica, spustivšivrijednosti burzovnih indeksa.
NEW YORK, 21. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Upozorenja o nižoj dobiti proizvođača robe široke potrošnje Colgate-Palmolivea i Unilevera pritisnula su u ponedjeljak američka tržišta dionica, spustivši vrijednosti burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks potonuo je 0,8 posto, na 10.204 boda. Tehnološki Nasdaq oslabio je 0,1 posto, na 1.908 bodova.

Ulagače je zabrinula i cijena nafte koja je ponovno skočila iznad 46 dolara po barelu, najvišu razinu u proteklih mjesec dana, nakon što je ruski Jukos objavio da će srezati isporuke nafte u Kinu jer nema novaca za plaćanje transportnih troškova.

Neki trgovci odgodili su kupovine dionica uoči današnjeg zasjedanja Vijeća za operacije na otvorenom tržištu američke središnje banke, na kojem se očekuje podizanje kamatnih stopa.

Tijekom umjerene trgovine na gubitku su bile dionice proizvođača robe široke potrošnje, pri čemu najviše Colgate-Palomolivea, srozavši se za više od 11 posto. Iz te kompanije, naime, upozoreno je da će joj zarada u drugoj polovini godine biti ispod očekivanja tržišta zbog viših marketinških troškova.

Razočarao je i Unilever novom procjenom svoje dobiti, zbog čega su mu dionice pojeftinile pet posto, povukavši za sobom i dionice konkurenta Procter&Gamblea, koje su potonule tri posto.

"Unilever i P&G oneraspoložili su tržišta. Cijena nafte ponovno se približava 50 dolara za barel i mislim da je tržište malo pod pritiskom", ocijenio je raspoloženje na tržištu Todd Leone, čelnik trgovine pri S. G. Covenu.

Na europskim burzama cijene dionica također su oslabile zbog upozorenja o nižoj dobiti iz Unilevera i ostalih potrošača robe široke potrošnje. Londonski Ftse indeks spustio se 0,25 posto, na 4.579 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,3 posto, na 3.977 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙