FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AMERIČKA VOJSKA: LYNNDIE ENGLAND IDE PRED VOJNI SUD

WASHINGTON/BAGDAD, 27. rujna 2004. (Hina) - Američka vojnikinja LynndieEngland, koja je postala simbolom skandala oko iračkog zatvora AbuGhraib zbog fotografije na kojoj jednog razodjevenog Iračanina drži nauzici, odgovarat će za svoje ponašanje pred vojnim sudom, objavila jeu ponedjeljak američka vojska.
WASHINGTON/BAGDAD, 27. rujna 2004. (Hina) - Američka vojnikinja Lynndie England, koja je postala simbolom skandala oko iračkog zatvora Abu Ghraib zbog fotografije na kojoj jednog razodjevenog Iračanina drži na uzici, odgovarat će za svoje ponašanje pred vojnim sudom, objavila je u ponedjeljak američka vojska.

Optužnica od 19 točaka England (21) tereti za zlostavljanje zatvorenika, nasilje i nedolično ponašanje, rekao je general John Vines. Proglasi li je se krivom, prijeti joj 38 godina zatvora, javljaju agencije.

Suđenje bi trebalo početi 17. siječnja u Fort Braggu, u saveznoj državi Sjevernoj Karolini.

Lynndie England, rezervistkinja kopnene vojske, služila je u postrojbi vojne policije u Abu Ghraibu. Krajem travnja u medijima su se pojavile njezine fotografije sa zlostavljanim iračkim zatvorenicima.

Zbog zlostavljanja zatvorenika u Abu Ghraibu optuženo je još šestero zatvorskih čuvara.

U međuvremenu, američka vojska u Bagdadu potvrdila je u ponedjeljak da su dvojica američkih vojnika optužena za ubojstvo jednog iračkog civila. Riječ je o Johnnyju Hornu i Cardenasu Albi, iz 1. oklopne divizije. Pojedinosti o slučaju nisu objavljene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙