FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IRAK: ZATVORSKO ZLOSTAVLJANJE ZAHVATILO JE I MOSUL

ZAGREB, 14. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Britanski odvjetnik PhilShiner objavio je u utorak da posjeduje dokaze o zlostavljanju koje suu iračkom gradu Mosulu provodili američki vojnici, rušeći time tezu daje mučenje iračkih zatvorenika u zloglasnom bagdadskom zatvoru AbuGhraib bila izdvojena pojava.
ZAGREB, 14. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Britanski odvjetnik Phil Shiner objavio je u utorak da posjeduje dokaze o zlostavljanju koje su u iračkom gradu Mosulu provodili američki vojnici, rušeći time tezu da je mučenje iračkih zatvorenika u zloglasnom bagdadskom zatvoru Abu Ghraib bila izdvojena pojava.

Agencija Reuters posjeduje, posredstvom Shinera, izjave dvojice Iračana koji su opisali postupke u Mosulu. Zatvorenicima su pokrivali glave, skidali ih do gola, premlaćivali i k svijesti privodili mlazovima hladne vode, stoji u tim prvim izvješćima o zlostavljanju u Mosulu.

Seanse mučenja odvijale su se u prostoru prozvanom "diskač" zbog preglasne glazbe zapadnog tipa kojoj su zatvorenici neprestance bili izloženi.

Jedan je zatvorenik vidio kako je 14-godišnji dječak, Kurd, krvario iz anusa, a iz izjava američkih vojnika očevici su raspoznali da je ozljeđivan metalnim predmetom.

Izjave su dali inženjer Saeed al-Mallah, koji je u "diskaču" bio satima premlaćivan štapom i vojničkim čizmama, mučen i lišavan sna. Upravo je on posvjedočio o seksualnom zlostavljanju kurdskog dječaka.

Druga žrtva iz Mosula, irački odvjetnik koji je istraživao izvješća o zlostavljanju u "diskaču", opisao je mučenja koja je pretrpio do prebacivanja u regularni zatvor gdje je osoblje noću prema njemu korektno postupalo, no ista ona "ekipa iz diskača" zlostavljala ga je danju.

Prijetili su mu seksualnim zlostavljenjem zadnjeg dana zatočeništva, a "jedini razlog njegova zatvaranja bio je taj što je radio u timu koji je prikupljao dokaze o zlostavljanju u zatvoru, na što su Amerikanci reagirali istom mjerom", kazao je Shiner.

Washington je priznao da su zatvorenici bili zlostavljani u Abu Ghraibu, a sam Shiner zastupa dvojicu Iračana koji su tužili britanske vojnike za zlostavljanje u zatvoru u gradu Basri. No Amerikanci, koji sude optuženima za zlostavljanje u Abu Ghraib, tvrde da su oni takve aktivnosti radili samoinicijativno i samo u Abu Ghraibu.

U siječnju su, međutim, trojica Iračana, koji su radili za Reuters, objavili da su bili zlostavljani tijekom trodnevnog pritvora u američkoj bazi blizu Falluje, zapadno od Bagdada.

Američka vojska uzvratila je da istraga nije pronašla dokaze za njihove tvrdnje. Agencija Reuters piše da trojica Iračana nisu bila ispitivana, već je istraga svedena na ispitivanje američkih vojnika koji su nijekali tvrdnje. Pentagon je odbacio Reutersove zahtjeve za pokretanjem cjelovitije istrage.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙