FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ABU MUSSAB AL-ZARQAWI, NAJTRAŽENIJI ČOVJEK U IRAKU

BAGDAD, 19. rujna 2004. (Hina/AFP) - Jordanac Abu Mussab Al-Zarqawi,čija je oružana skupina na videosnimci zaprijetila ubojstvom trojicezapadnih talaca otetih u četvrtak u Bagdadu, za Sjedinjene Države jenajtraženiji čovjek u Iraku i najodgovorniji za krvave napade nakoalicijske vojnike i strance.
BAGDAD, 19. rujna 2004. (Hina/AFP) - Jordanac Abu Mussab Al-Zarqawi, čija je oružana skupina na videosnimci zaprijetila ubojstvom trojice zapadnih talaca otetih u četvrtak u Bagdadu, za Sjedinjene Države je najtraženiji čovjek u Iraku i najodgovorniji za krvave napade na koalicijske vojnike i strance.

SAD su gotovo udvostručile nagradu koja sad iznosi 25 milijuna dolara za odavanje informacije koja bi vodila uhićenju tog islamista, vjerojatno jednoga od vođa terorističke mreže al-Qaide.

Pravim imenom Fadel Nazzal al-Khalayleh, iz plemena Bani Hassan, jednog od najbrojnijeg u hašemitskom kraljevstvu, al-Zarqawi je zarana napustio svoj dom u Zarqi, siromašnom mjestu 25 kilometara od prijestolnice Amana i zaputio se u Afganistan. Ondje je primio i prvu obuku u logoru mreže al-Qaide, koju vodi saudijski terorist Osama bin Laden, te iskusio i prvu borbu, tada protiv sovjetskih snaga.

Redovito je posjećivao Jordan, a 90-ih su njegovi boravci bivali sve dulji, da bi iz domovine izbjegao 1999., netom prije nego li je u Amanu otkrivena ćelija povezana s bin Ladenom. U sudskom procesu toj ćeliji osuđen je, u odutnosti, na 15 godina zatvora.

Po povratku u Afganistan popeo se na hijerarhijskoj ljestvici al-Qaide i ratovao protiv Amerikanaca tijekom njihove intervencije potkraj 2001. Tada je bio i ranjen i navodno mu je amputirana noga.

Godine 2002., jordanska istraga o ubojstvu američkog diplomata Laurencea Foleya, voditelja Međunarodne agencije za razvoj (USAID), ubijenoga u Amanu 2002., dovela je do al-Zarqawija. Sud u Jordanu u odsutnosti ga je osudio na smrtnu kaznu zbog pripremanja atentata.

Američke službe primile su informacije da se al-Zarqawi krije u iračkom Kurdistanu, zoni izvan kontrole Bagdada. U veljači 2003., mjesec dana uoči invazije na Irak, u iznošenju svojih argumenata protiv režima u Bagdadu pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda, američki državni tajnik Colin Powell je imenom optužio al-Zarqawija kao osobu koja povezuje bin Ladenovu mrežu sa Sadamovim režimom.

Tvrdio je da bivši irački diktator pruža utočište tom Jordancu.

Danas službeni Washington drži al-Zarqawija "osumnjičenikom broj jedan" na dugoj listi atentata izvedenih u Iraku od pada Sadamova režima u travnju 2003.

Američke postrojbe često bombardiraju navodna skrovišta al-Zarqawijevih pristaša, poglavito u Falluji.

Skupina "Tawhid wal Jihad" (Ujedinjenje i sveti rat), odgovorna i za smaknuća nekoliko stranaca otetih u Iraku, zaprijetila je na video snimci emitiranoj u subotu da će ubiti dvojicu Amerikanaca te Britanca koje je u četvrtak otela u Bagdadu ako se iz zatvora Abu Ghraib i Um Qasr u roku od 48 sati ne oslobode iračke zatvorenice.

Jedine dvije Iračanke zatvorene u Abu Ghraibu su Huda Saleh Mehdi Amache te Rihab Taha, poznate i kao "doktorica Antraks" te "doktorica Mikrob".

Biologinja i mikrobiologinja, koje su diplome stekle u SAD-u odnosno Britaniji, osumnjičene su za razvijanje iračkog programa biološkog oružja u vrijeme Sadama Huseina.

Obavještajne američke službe drže al-Zarqawija jednim od najboljih stručnjaka za kemijsko i biološko oružje u mreži al-Qaide.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙