FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD MORA OBJAVITI DOKUMENTE O SVOJIM ZATVORIMA U INOZEMSTVU

NEW YORK, 16. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Američka vlada mora u rokuod 30 dana objaviti dokumente koji se odnose na ponašanje premazatvvrenicima u američkim zatvorima izvan SAD-a, uključujući i zatvoreAbu Ghraib i Guantanamo, naredio je u srijedu sudac u New Yorku.
NEW YORK, 16. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Američka vlada mora u roku od 30 dana objaviti dokumente koji se odnose na ponašanje prema zatvvrenicima u američkim zatvorima izvan SAD-a, uključujući i zatvore Abu Ghraib i Guantanamo, naredio je u srijedu sudac u New Yorku.

Američka unija za civilne slobode (ACLU) i druge skupine zatražile su objavljivanje više o 17.000 stranica dokumenata, tvrdeći da američka vlada te dokumente mora objaviti prema zakonu o slobodi informacija.

"Nitko nije izvan zakona, čak ni Kongres", kazao je savezni sudac na Manhattanu Alvin Hellerstein.

"Ako su ti dokumenti više sramotni nego tajni, javnost mora znati kako se naša vlada ponaša prema osobama uhićenim i držanim u inozemstvu", dodao je.

Administracija predsjednika Georgea W. Busha za sada nije komentirala ovu sudsku odluku.

Sudac je u svojoj pisanoj odluci kazao da američka vlada zasada nije dala niti jedan traženi dokument, navodeći kao razlog pitanja nacionalne sigurnosti.

Zahtjev za objavom tih dokumenata prvi je puta iznesen u listopadu 2003. godine.

ACLU i druge skupine u lipnju su tužile američku vladu zbog ne objavljivanja traženih dokumenata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙