FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HEBRANG O HERCEGOVAČKOJ BANCI

MOSTAR, 27. rujna 2004. (Hina) - Potpredsjednik Vlade i ministarzdravstva RH Andrija Hebrang u ponedjeljak je u Mostaru izjavio dakoliko on zna "nitko iz Republike Hrvatske nije povezan ni s kakvimnečasnim ili protuzakonitim radnjama u slučaju Hercegovačka banka".
MOSTAR, 27. rujna 2004. (Hina) - Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva RH Andrija Hebrang u ponedjeljak je u Mostaru izjavio da koliko on zna "nitko iz Republike Hrvatske nije povezan ni s kakvim nečasnim ili protuzakonitim radnjama u slučaju Hercegovačka banka".

Hebrang je to rekao odgovarajući na novinarski upit kako komentira početak suđenja u Sarajevu bivšem predsjedniku HDZBiH i bivšem članu Predsjedništva BiH Anti Jelaviću i još četvorici hrvatskih dužnosnika iz BiH optuženim za pronevjeru novca koji je posredstvom Hercegovačke banke uplaćivala Vlada RH kao pomoć Hrvatima u BiH. Branitelji optuženih su najavili da će kao svjedoci biti pozvani i članovi Vlade RH u razdoblju između 1995. i 2001, a pri tomu se spominjalo i Hebrangovo, te ime Zlatka Mateše, Pavla Miljevc.

"Mi poštujemo neovisnost sudstva BiH i sve ono što ovaj Sud napravi mi priznajemo", rekao je Hebrang.

Ministar Hebrang je komentirao i učestale primjedbe kako vlasti RH zanemaruju Hrvate u BiH te nedavni prijedlog vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića da hrvatska država napravi posebnu strategiju pomoći Hrvatima u BiH. Za primjedbe da vlast RH zanemaruje Hrvate u BiH ministar Hebrang je rekao da su neutemeljene.

"Opovrgavam zamjerke da nemamo strategiju pomoći Hrvatima u BiH jer ja sam osobno jedan od autora te strategije o kojoj ne pričamo puno ali je ona operativna", rekao je Hebrang. Dodao je kako ta strategija pomoći Hrvatima u BiH ima tri smjera: gospodarsku, humanitarnu te političku potporu Hrvatima u BiH da se održe kao ravnopravan i konstitutivan narod.

Komentirajući izjavu predsjedatelja Vijeća ministara BiH Adnana Terzića kako BiH neće dozvoliti prodaju Dječje bolnice u Cavtatu, Hebrang je kratko odgovorio da su Hrvatska i BiH prijateljske susjedne države te će se dogovoriti i o Dječjoj bolnici u Cavtatu.

Osvrćući se na optužbe vlasnika zagrebačke poliklinike "Svjetlost" Nikice Gabrića da je on kao hrvatski ministar zdravstva posredstvom ministra zdravstva Federacije BiH Tome Lučića spriječio uvoz rožnice u BiH iz Očne banke u Bratislavi (radi operacije jednog 27-godišnjaka iz okolice Banja Luke), Hebrang je rekao kako RH nema međudržavni sporazum sa Slovačkom o dijelovima ljudskog tijela radi zaštite bolesnika koji trebaju dobiti dio tijela.

"Mi nemamo jamstva da je ta rožnica testirana u referentnom centru, a vi znate što znači rožnica koja je, naprimjer, pretpostavimo, zaražena virusom HIV-a i što ona može učiniti pacijentu koji ju dobije", objasnio je Hebrang.

Osim toga, po Hebrangovim riječima, privatna poliklinika "Svjetlost" iz Zagreba nije licencirana za uvoz dijelova tijela i ne može se baviti interventnim uvozom kao što je to tražio Nikica Gabrić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙