FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HEBRANG: RAČUN HFP-A PRIVREMENO DEBLOKIRAN

ZAGREB, 13. rujna 2004. (Hina) - Hrvatski fond za privatizaciju (HFP)zaprimio je danas rješenje Visokog trgovačkog suda kojim je privremenoukinuta dvomjesečna blokada računa Fonda, s obzirom da SN Holding nijedobio pravnu suglasnost Trgovačkog suda za ovrhu na račun HFP-a,izjavio je danas predsjednik Upravnog odbora HFP-a Andrija Hebrang.
ZAGREB, 13. rujna 2004. (Hina) - Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) zaprimio je danas rješenje Visokog trgovačkog suda kojim je privremeno ukinuta dvomjesečna blokada računa Fonda, s obzirom da SN Holding nije dobio pravnu suglasnost Trgovačkog suda za ovrhu na račun HFP-a, izjavio je danas predsjednik Upravnog odbora HFP-a Andrija Hebrang.

Na konferenciji za novinare povodom prošlotjedne sjednice Upravnog odbora HFP-a Hebrang je demantirao spekulacije da je MMF hrvatsku Vladu 'prisilio' na ubrzanu privatizaciju te na nepoštivanje socijalne klauzule pri odabiru kupaca.

Privatizacija se u novom stand-by aranžmanu s MMF-om spominje u 25. članku, i to kao namjera Vlade da ponovno ubrza taj proces, odnosno time je samo prihvaćen program Vlade, ustvrdio je Hebrang te dodao da će i ubuduće socijalna klauzula biti podjednako važna kao i gospodarska.

Govoreći o deblokadi računa Fonda Hebrang je pojasnio kako je Visoki trgovački sud prihvatio žalbu HFP-a te ukinuo blokadu računa Fonda zbog formalnih razloga, odnosno jer Trgovački sud nije SN Holdingu izdao tzv. klauzulu ovršnosti. Riječ je o suglasnosti na pravorjek Arbitražnog suda Stalnog izbranog sudišta pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), temeljem kojeg je SN Holding zatražio ovrhu za naknadu štete u iznosu većem od 224 milijuna kuna.

Kako SN Holding ima pravo naknadno zatražiti tu klazulu, rekao je Hebrang, privremena deblokada računa HFP-a samo je "predah" koji će ipak Fondu omogućiti da profunkcionira te da iskoristi vrijeme za dovršetak pregovora o nagodbi s bivšim privatizacijsko-investicijskim fondovima (PIF).

Podsjetio je da bi se SN Holdingu dug trebalo vratiti u financijskim sredstvima, a Dom Holdingu, koji je također naknadno dobio ovrhu na račun Fonda, u dionicama, te je dodao da je s računa Fonda tijekom blokade 'skinuto' 67 milijuna kuna.

Bivši PIF-ovi, naime, zahtijevaju naknadu štete zbog "protupropisnog sastavljanja liste dionica koje su bile predmet dražbovanja u kuponskoj privatizaciji".

Hebrang je rekao kako će se tijekom pregovora odlučiti da li će dug biti namiren u financijskim sredstvima ili dionicama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙