FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HEBRANG o zabrani interventnog uvoza rožnice

VUKOVAR,24. rujna(Hina) - Ministar zdravstva i socijalne skrbi AndrijaHebrang izjavio je danas da je Ministarstvo zdravstva nedavnozabranilo interventni uvoz rožnice iz Očne banke u Bratislavi natemelju tumačenja pravnih propisa, jer u Hrvatskoj nije mogućtransport dijelova ljudskog tijela preko granice.
VUKOVAR,24. rujna(Hina) - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang izjavio je danas da je Ministarstvo zdravstva nedavno zabranilo interventni uvoz rožnice iz Očne banke u Bratislavi na temelju tumačenja pravnih propisa, jer u Hrvatskoj nije moguć transport dijelova ljudskog tijela preko granice.

"Također nije moguće da jedna privatna ustanova, od koje smo dobili zahtjev za interventni uvoz, obavi takav uvoz jer za njega nema dozvolu i potrebne uvjete", rekao je Hebrang nakon konferencije za novinare održane u povodu 6. kongresa hrvatskih bolnica u Vukovaru.

Vlasnik zagrebačke poliklinike Svjetlost Nikica Gabrić optužio je u medijima Hebranga da bi zbog njegove administrativne odluke 29-godišnji pacijent iz BiH, kojem treba hitna transplantacija rožnice, mogao ostati bez oka i vida.

Hebrang je pak ustvrdio da nije moguće niti obavljanje transplantacije u privatnoj ustanovi jer niti jedna takva ustanova za to nema uvjete, kadrove, prostor i opremu.

"Nemoguće je da se na području Hrvatske odvija transplantacija, a da se ne poštuje redoslijed hrvatskih državljana koji je centraliziran i, prema našim zakonima, strogo kontroliran", dodao je.

Ministar zdravstva tvrdi kako je "protuzakonito da se stranom državljaninu transplantira rožnica koja dolazi iz nama nepoznatih izvora", jer to znači da su nepoznati i rezultati testiranja rožnice na HIV.

"Radi se o višestrukom neuklapanju Gabrića u pravni sustav pa ga pozivam da radi po zakonskim i ostalim propisima Republike Hrvatske", rekao je Hebrang.

Na pitanje novinara je li točno da je BiH dozvolila interventni uvoz a da je federalni ministar zdravstva BiH naknadno, na intervenciju hrvatskog ministra zdravstva, stornirao dopuštenje, Hebrang je odgovorio niječno.

"Niti znam da je u BiH takva dozvola izdana, niti sam kontaktirao s federalnim ministrom zdravstva, niti imam informacija o tome odakle je pacijent a odakle su rožnice", rekao je.

(Hina) xdraž ymd

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙