FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TADIĆ I ČAVIĆ U BEOGRADU O SURADNJI S HAŠKIM SUDOM

BEOGRADU O SURADNJI S HAŠKIM SUDOMBEOGRAD,27. rujna(Hina) - Suradnja Srbije i Republike Srpske sMeđunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu mora biti potpuna i ona nijepitanje o kojem se može raspravljati jer je riječ o ključnom uvjetu zaintegraciju u Europsku uniju i NATO, zajednička je ocjena predsjednikaSrbije i Republike Srpske Borisa Tadića i Dragana Čavića, koji su se uponedjeljak sastali u Beogradu.
BEOGRAD,27. rujna(Hina) - Suradnja Srbije i Republike Srpske s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu mora biti potpuna i ona nije pitanje o kojem se može raspravljati jer je riječ o ključnom uvjetu za integraciju u Europsku uniju i NATO, zajednička je ocjena predsjednika Srbije i Republike Srpske Borisa Tadića i Dragana Čavića, koji su se u ponedjeljak sastali u Beogradu.

"Suradnja s Haaškim sudom može biti samo potpuna. Optuženi moraju otići u Den Haag i tamo se suočiti s pravosudno-sudskim sistemom, tu nema nikakve dileme", kazao je Tadić novinarima nakon razgovora s Čavićem. Čavić je ocijenio da "vrijeme ističe i da u Republici Srpskoj postoji potpuna svijest kolika je opasnost u slučaju da obveze prema Haškom sudu ne budu ispunjene".

Zajednički je zaključak da je potrebno uspostaviti suradnju institucija Srbije i Republike Srpske u ispunjavanju obveza prema Haškom sudu te da obje strane moraju "operativne mjere podići na najvišu razinu".

Razgovor se vodio i o radu Komisije za Srebrenicu, koja bi do kraja rujna trebala objaviti konačni izvještaj o zločinu u Srebrenici, najavio je Čavić, dodajući da u Republici Srpskoj sad postoji "politička volja" da se srpski narod u Bosni i Hercegovini "suoči s lošim stvarima u prošlosti".

Neophodno je, naglasila su dvojica predsjednika, da svi odgovorni za taj zločin budu kažnjeni ali, kako su dodali, treba voditi računa i o stradanju srpskog naroda na prostoru bivše SFRJ tijekom ratnih sukoba '90-ih.

Predsjednici Tadić i Čavić su, također, izrazili podršku Daytonskom sporazumu, ocjenjujući da bi "dovođenje u pitanje tog sporazuma moglo izazvati nestabilnost u Bosni i Hercegovini i regiji".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙