FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG zahvalniji partner od Hrvatske

LJUBLJANA,15. rujna 2004.(Hina) - Odnosi Slovenije sa SCG-om sve subolji, ne samo na gospodarskom području, a Ljubljana jačanjem odnosa sBeogradom povećava svoju "specifičnu težinu" u odnosima s Hrvatskom iu Europskoj uniji, ocjena je komentara ljubljanskog "Dnevnika" odsrijede u povodu posjeta slovenskog ministra vanjskih poslova IveVajgla Beogradu.
LJUBLJANA,15. rujna 2004.(Hina) - Odnosi Slovenije sa SCG-om sve su bolji, ne samo na gospodarskom području, a Ljubljana jačanjem odnosa s Beogradom povećava svoju "specifičnu težinu" u odnosima s Hrvatskom i u Europskoj uniji, ocjena je komentara ljubljanskog "Dnevnika" od srijede u povodu posjeta slovenskog ministra vanjskih poslova Ive Vajgla Beogradu.

"To što je Beograd izabran za jedno od prvih odredišta u kratkom Vajglovom mandatu nije slučajnost jer je i u vrijeme njegova prethodnika Rupela Srbija i Crna Gora bila često poželjan partner naše diplomacije. I diplomati iz Beograda u zadnje su dvije godine mnogo rađe dolazili u Ljubljanu nego u Zagreb", piše autor komentara Zoran Senkovič i dodaje da razlog za to nije bio samo u političkom i ekonomskom interesu nego i u posebnoj ulozi, koju je nakon pada Miloševića s vlasti, Bruxelles namijenio Ljubljani.

"Za Sloveniju koja na europskom političkom tržištu nema veliku političku težinu Beograd je prilika za poboljšanje vanjskopolitičke reputacije i stjecanje ugleda aktivnog europskog čimbenika u hlađenju balkanskog lonca", navodi komentator.

"S pragmatičnog i diplomatskog stajališta SCG je čak zahvalniji partner od susjedne Hrvatske jer s Beogradom, osim trauma iz bliže prošlosti koje nestaju, nemamo ozbiljnijih problema, dok s Hrvatskom kao novom kandidatkinjom za članstvo u EU moramo tek naći odgovore na niz ozbiljnih i teških pitanja", navodi "Dnevnik".

Uz to, analizira komentator, posjet Beogradu koristi i Ropovoj koaliciji uoči izbora. Iako je SCG još uvijek riskantna država, u svojevrsnoj međunarodnoj karanteni, slovenskoj bi politici, ostvari li svoje planove, mogao uspjeti "veliki hitac" prema tom prostoru, no treba pričekati i rezultate lokalnih izbora u SCG-u koji će pokazati je li tamo moćnija nacionalistička ili poslovno orijentirana struja političara, navodi u svom komentaru Senkovič.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙