FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HFP: ZA BELJE NOVI NATJEČAJ, ZA PIK VRBOVEC NOVI NAČIN PRIVATIZACIJE

ZAGREB, 13. rujna 2004. (Hina) - Hina- Financijski servis
ZAGREB, 13. rujna 2004. (Hina) - Hina- Financijski servis

HFP: ZA BELJE NOVI NATJEČAJ, ZA PIK VRBOVEC NOVI NAČIN PRIVATIZACIJE

Jedina ponuda za privatizaciju Belja, ona tvrtke Žito i supružnika Bubalo nije prihvaćena, pa će za tu poljoprivredno-prehrambenu tvrtka biti raspisan novi natječaj, dok će se za PIK Vrbovec, za čiju se kupnju nitko nije javio na javni natječaj, Vladi biti predložena privatizacija putem izravne nagodbe, rekao je danas predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Andrija Hebrang.

Ponuda za kupnju Belja odbijena je zbog niza nedostataka, među kojima je najvažniji onaj oko neodgovarajuće socijalne klauzule.

Iznoseći na konferenciji za novinare odluke sa sjednice Upravnog odbora HFP-a, održane u petak, 10. rujna, Hebrang je kazao kako 99,73 posto dionica PIK-a Vrbovec po četvrti put nije našlo kupca te da se stoga mora pronaći 'nove puteve privatizacije'. Postoje dva rješenja - da se ponovno objavi natječaj, ali je mala vjerojatnost da bi to dalo rezultata, ili da HFP Vladi predloži odabir kupca izravnom nagodbom.

Fond razmatra tu mogućnost i takav će oblik predložiti Vladi, iako Hebrang 'nije siguran' da će Vlada to prihvatiti, i to zbog 'atmosfere protiv neposrednih pogodbi koja postoji u društvu'. "Moja je pretpostavka da će taj prijedlog biti odbijen, a onda preostaje samo novi natječaj, uz promjenu uvjeta", kazao je Hebrang.

Ponudu osječke tvrtke Žito i supružnika Bubalo za kupnju 52,21 posto dionica Belja, pak, Upravni je odbor odbio zbog niza nedostataka - ponuđači su tražili koncesiju na državno poljoprivredno zemljište na 35 godina, a zakonom je moguće na samo 30 godina, zahtijevali su mogućnost odustajanja od ponude i sl.

No, najvažniji nedostatak je, prema Hebrangovim riječima, bila socijalna klauzula ponude, odnosno činjenica da ponuđač nije prihvatio kolektivni ugovor već je predložio da se prava radnika reguliraju prema Zakonu o radu. Na taj način, pojasnio je, radnicima bi primjerice za otpremnine bio predviđen dvostruko manji iznos nego prema kolektivnom ugovoru. Kako su pregovori s ponuđačima prošli bez usklađivanja, ponuda je odbijena jer ne odgovara uvjetima natječaja.

Istodobno, Upravni je odbor kao najbolju prihvatio ponudu Žita za kupnju 100 posto dionica osječkog IPK Croatia, kao i ponudu tvrtke Memento d.o.o. (u vlasništvu Hypo vrijednosnica) za 68,08 posto dionica Hotela Split.

Također, odlučeno je i da u procesu osnivanja javno-privatnog partnerstva u hotelskoj kući Sunčani Hvar u drugi krug uđu neobvezujuće ponude svih sedam ponuđača.

Od kraja ovog tjedna, najavio je Hebrang, bit će odabran pravni savjetnik u tom procesu, od 20. rujna do 15. listopada ponuđačima će biti omogućeno dubinsko snimanje poslovanja Sunčanog Hvara, a 15. listopada Upravni bi odbor, na prijedlog pravnog savjetnika, trebao prihvatiti prijedlog pravne strukture tog partnerstva, koja će biti predložena za obvezujuće ponude.

Kao rok za podnošenje obvezujućih ponuda određen je 25. listopada, prijedlog najbolje ponude kolegij HFP-a bi trebao donijeti 1. studenog, a Upravni odbor Fonda odluku o najboljoj ponudi 5. studenog.

Upravni je odbor u petak odlučio i da se ubuduće u slučaju odustajanja najboljeg ponuđača stupa u pregovore s idućim najboljim ponuđačem, a ne da se odmah ide u novi natječaj, kao i da se s hrvatskim zavodima za mirovinsko i zdravstveno osiguranje razmotri mogućnost da i oni uključe svoj portfelj u privatizaciju putem dražbi na burzama za društva u kojima je država vlasnik manje od 25 posto dionica.

Takvih je društava 812, ukupne vrijednosti oko 2,5 milijarde kuna, no raspoloživo je tek oko 817 milijuna kuna, jer je velik dio u portfelju tih dvaju zavoda, kazao je Hebrang.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙