FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZAVRŠNA IZJAVA KONFERENCIJE O BUDUĆNOSTI JI EUROPE

ZAGREB, 26. rujna 2004. (Hina) - Sudionici konferencije "Budućnostjugoistočne Europe: BiH, Hrvatska, Srbija i Crna Gora i perspektiva EUintegracija", u završnoj izjavi usvojenoj u nedjelju u Zagrebuistaknuli su da se, premda je "od demokratskih promjena u tim zemljamaostvaren napredak u normalizaciji međudržavnih i drugih odnosa, mogloučiniti i više te da ima još dosta neriješenih pitanja".
ZAGREB, 26. rujna 2004. (Hina) - Sudionici konferencije "Budućnost jugoistočne Europe: BiH, Hrvatska, Srbija i Crna Gora i perspektiva EU integracija", u završnoj izjavi usvojenoj u nedjelju u Zagrebu istaknuli su da se, premda je "od demokratskih promjena u tim zemljama ostvaren napredak u normalizaciji međudržavnih i drugih odnosa, moglo učiniti i više te da ima još dosta neriješenih pitanja".

Kako bi se ubrzala obnova povjerenja i razumijevanja među narodima triju država i njihova pristupanja eurotalantskim integracijama, potrebno je riješiti nekoliko problema, istaknuli su sudionici konferencije u završnoj izjavi.

Najvažnijim smatraju "pošteno suočavanje s prošlošću i punu suradnju s Međunarodnim sudom u Den Haagu".

Kao posebno važno istaknuto je rješavanje "graničnih problema sporazumima, ali i mjerama koje bi u međuvremenu olakšale život građanima, posebno u pograničnom području".

Kao konkretna inicijativa, vlastima Srbije i Crne Gore i Hrvatske predloženo je da se do postizanja sporazuma o zajedničkoj granici na Dunavu pristupi uređenju malograničnog prometa koji bi stanovnicima Šarengrada (RH) omogućio neometano korištenje Šarengradskom adom, a stanovnicima Vizića i Neština (SiCG) neometano komuniciranje s Bačkom Palankom.

Sudionici konferencije u završnoj izjavi ističu kako je potrebno stvoriti "materijalne, institucionalne i političke uvjete za povratak i reintegraciju raseljenih i prognanih, što je jedan od puteva za učinkovito poništavanje posljedica ratova i etničkog čišćenja".

Članice Igmanske inicijative najavile su da namjeravaju kod međunarodnih zaklada aplicirati za stvaranje fondova za saniranje posljedica ratova.

Nastavljanje započetog procesa propusnosti viznog režima, proširivanje područja međusobnih bilateralnih i trilateralnih sporazuma, poticanje bržeg prometnog povezivanja triju zemalja, olakšavanje privredne suradnje zakonskim i poticajnim mjerama te poticanje kulturne i sportske suradnje, također su važni za ostvarivanje pomirenja i brže eurointegracije, smatraju sudionici konferencije.

Članice Igmanske inicijative posebno su pohvalile potporu predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića i BiH Sulejmana Tihića koji su nazočili otvaranju konferencije. Najavljivano je bilo i sudjelovanje predsjednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića koji nije došao zbog neplaniranih obveza.

Dvodnevnu Konferenciju organizirali su Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP) i Igmanska inicijativa, pokret 140 nevladinih organizacija s područja triju država.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙