FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

hns će predložiti izmjene zakona o zdravstvenom osiguranju

ZAGREB, 21. rujna 2004. (Hina) - Hrvatska narodna stranka (HNS)predložit će izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju kojima ćetražiti da se Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) obvežeda svojim osiguranicima prilikom sklapanja osiguranja izda rješenja onjihovim prava.
ZAGREB, 21. rujna 2004. (Hina) - Hrvatska narodna stranka (HNS) predložit će izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju kojima će tražiti da se Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) obveže da svojim osiguranicima prilikom sklapanja osiguranja izda rješenja o njihovim prava.

"Promjenom članka 104. HZZO bi bio dužan prilikom priznanja statusa osigurane osobe građaninu izdati rješenje o njegovim pravima, a onima koji već jesu osiguranici Zavoda rješenje izdati u roku šest mjeseci", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Kluba HNS-PGS-a Dragutin Lesar.

Akcija HNS-a "Znate li svoja prava iz osnovnog zdravstvenog osiguranja", koja je provedena prošle subote u 124 hrvatska grada, pokazala je da 90 posto građana ne zna koja prava uživaju, te podupiru zahtjev da im HZZO dostavi popis prava.

Lesar je istaknuo da HZZO nema ni službu koja bi građanima odgovarala na upite o njihovim pravima. "Oni odbijaju odgovoriti građanima već ih upućuju na liječnika, Narodne novine i internet stranice", kaže Lesar.

Koliko je građana znalo i iskoristilo odredbu iz pravilnika da svaka zdravstvena ustanova mora primiti na pregled pacijenta u roku 30 dana, a ako to ne učini kroz 60 dana HZZO je obvezan tom osiguraniku omogućiti pregled u drugoj ustanovi.

"Tajna izjave ministra zdravstva Andrije Hebranga o uštedi 15 posto novca jest u tome što ljudi odustaju od pregleda u državnim bolnicama te odlaze privatnicima, pa se uštede u zdravstvu provode na uštrb osiguranika", ocijenio je Lesar dodajući da je proces koji je Hebrang započeo izuzetno opasan.

"Želimo ohrabriti osiguranike da ne vjeruju odgovoru 'nemate pravo' i ne odustanu od traženja svojih prava", kaže Lesar.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić upozorila je da čovjek kod osiguranja imovine uvijek dobije uvjete i prava osiguranja, a jedino kod osiguranja zdravlja, koje čovjek plaća cijeli radni vijek, ne zna se na što se osiguravatelj obvezao primajući novac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙