FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9.30 SATI

ZAGREB, 12. rujna 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događajado 9.30 sati:
ZAGREB, 12. rujna 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 9.30 sati:

SEUL

Sjevernu Koreju je prošlog tjedna potresla snažna eksplozija, objavljeno je u nedjelju službeno u Seulu, a informacije tiska spominju eksploziju jaču od one u kojoj je poginulo više od 150 osoba 22. travnja.

Prema južnokorejskoj agencijia Yonhap, eksplozija se dogodila blizu kineske granice 9. rujna ili na dan 56. obljetnice utemeljena Staljinovog režima, doznaje Yonhap, pozivajući se na neimenovani izvor u Pekingu.

Navodno je eksplozija bila jača od one 22. travnja na stanici u Ryongchonu, na sjeverozapadu Sjeverne Koreje u kojoj je poginulo više od 150 ljudi, a 1.300 je ranjeno, prema agenciji koja je izvijestila da je bio vidljiv ogroman oblak dima u obliku gljive i visok između 3 i 4 km.

Međutim, glasnogovornik južnokorejskog predsjednika Roh Moo-hyuna izjavio je u nedjelju da je oblak u obliku gljive o kojem je izvijestila agencija Yonhap još uvijek samo glasina.

Američki dužnosnici također su u nedjelju rekli da su "prilično sigurni" da eksplozija od četvrtka nije bila nuklearna, ali da još nema konačnog objašnjenja.

Jedan drugi izvor iz diplomatske sredine na koji se poziva agencija Yonhap precizirao je da se eksplozija zbila nedaleko raketne baze.

New York Times je pisao u subotu na svojoj web stranici da je američki predsjednik George W. Bush dobio informacije obavještajnih službi o nizu akcija za koje stručnjaci drže da su pripreme za prvi pokus nuklearnog oružja.

Sjeverna Koreja je nedavno izjavila da je reciklirala 8.000 poluga nuklearnog goriva, što bi joj prema Sjedinjenim Državama omogućilo izradu šest atomskih bombi uz dvije za koje Amerikanci tvrde da ih već imaju.

Pjongjang je u središtu intenzivnih diplomatskih napora kojima ga se pokušava odvratiti od izrade atomskog oružja. Novi pregovori o toj temi trebali bi biti organizirani krajem rujna u Pekingu u nazočnosti dviju Koreja, Sjedinjenih Država, Japana, Kine i Rusije.

BAGDAD

Najmanje 12 osoba je ubijeno, a više od 40 ranjeno u nedjelju ujutro tijekom trosatnih intenzivnih sukoba američke vojske i gerilaca u središtu Bagdada, objavili su američki vojni izvori i iračko ministarstvo zdravstva.

Sukobi su izbili kad su američke snage krenule u novu ofenzivu kako bi preuzeli nadzor nad područjima koja kontroliraju pobunjenici. Američki napori pojačavaju se približavanjem općih izbora zakazanih za siječanj.

U jednom od najžešćih sukoba proteklih mjeseci u Bagdadu, pobunjenici su ispalili stotine granata i minobacačkih mina na Zelenu zonu, zaštićeni pojas u kojem se nalazi američko veleposlanstvo i sjedište vlade. Prema izjavama svjedoka, gust, crni dim nadvijao se nad velikim dijelovima Bagdada.

Prema jednom američkom vojnom izvoru sukobi su počeli između 4 i 5 sati po lokalnom vremenu eksplozijom automobila-bombe. U ulici Haifa svjedoci su vidjeli zapaljeni tenk Bradley.

Oko zapaljenog tenka okupila se masa koja likovala, a netko je mahao i crnom zastavom na kojoj je pisalo "Ujedinjene i sveti rat", naziv organizacije jordanskog islamiste Abou Moussab al-Zarqawija, kada su dva helikoptera u niskom letu ispalili rakete ubivši najmanje osam osoba i ranivši više desetaka.

U odvojenim napadima, viši policijski dužnosnik, još jedan policajac i 12-godišnji dječak ubijeni su na cesti zapadno od središta Bagdada.

HONG KONG

Birališta u Hong Kongu otvorena su u nedjelju ujutro u 7,30 sati po lokalnom vremenu za ključne parlamentarne izbore, sedam godina nakon što je taj teritorij vraćen Kini.

Oko 3,2 milijuna birača od ukupno sedam milijuna stanovnika izabrat će izravno trideset zastupnika, što je točno polovica parlamenta, za razliku od 40 posto koliko su birali na prijašnjim izborima 2000. godine.

Ostatak parlamenta imenovat će najmanje 200.000 članova profesionalnih organizacija koji predstavljaju ekonomski sektor Hong Konga.

Za ovu bivšu britansku koloniju ovi parlamentarni izbori imaju težinu referenduma o popularnosti demokratskog pokreta koji se pokušava oduprijeti utjecaju Pekinga.

Demokrati broje 22 zastupnika u Parlamentarnom vijeću, dok ostatak drže pro-pekinški orijentirane stranke.

Prema ispitivanjima javnog mišljenja demokrati bi trebali osvojiti 70 posto ili između 25 i 27 mjesta, što će biti manje od apsolutne većine.

Birališta će biti zatvorena u 22,30 po lokalnom vremenu.

MONTEGO BAY

Najmanje je 14 osoba poginulo u subotu na Jamajci koju je zahvatio uragan Ivana, okarakteriziran prema ljestvici Saffir-Simpson kao "katastrofičan", objavila je policija.

Prema prijašnjim policijskim podacima, samo su dvije osobe poginule u prolasku Ivana preko Jamajke. Posljednje tri žrtve su članovi jedne obitelji.

S ovim najnovijim podacima, Ivan je od srijede, kada je opustošio Karibe, odnio ukupno 41 života.

Uragan koriste pljačkaši koji haraju Kingstonom, glavnim gradom Jamajke, i Montego Bayem, pustošeći trgovine i otimajući privatnu imovinu.

Ivan, šesti uragan po jakosti koji je pogodio Atlantik, kreće se prema Kubi, Kajmanskom otočju i Floridi koje bi mogao zahvatiti u ponedjeljak navečer ili utorak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙