FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BIŠČEVIĆ: POTEZI RH BIT ĆE USMJERENI KA SMANJENJU NAPETOSTI

ZAGREB, 23. rujna 2004. (Hina) - Daljnji potezi Republike Hrvatske bitće usmjereni ka smanjenju napetosti sa Slovenijom i izbjegavanjuzamaranja EU-a problemima Hrvatske i Slovenije, izjavio je u četvrtakdržavni tajnik u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova Hido Biščevićnakon izvanredne sjednice saborskog Odbora za vanjsku politiku održanepovodom jučerašnjeg incidenta kod graničnog prijelaza Plovanija.
ZAGREB, 23. rujna 2004. (Hina) - Daljnji potezi Republike Hrvatske bit će usmjereni ka smanjenju napetosti sa Slovenijom i izbjegavanju zamaranja EU-a problemima Hrvatske i Slovenije, izjavio je u četvrtak državni tajnik u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova Hido Biščević nakon izvanredne sjednice saborskog Odbora za vanjsku politiku održane povodom jučerašnjeg incidenta kod graničnog prijelaza Plovanija.

"Nalazimo se u jednom vrlo ozbiljnom trenutku ali u svakom slučaju naša će politika i djelovanje diplomacije biti rukovođeno željom da se ide na smanjenje napetosti i neupadanja u zamku frustriranja EU-a nekim problemima Hrvatske i Slovenije", rekao je Biščević. On je istaknuo istaknuvši da će se također raditi na jačanju međunarodnog položaja Hrvatske na način koji će pridonjeti pozitivnoj odluci EU-a glede početka pregovora o članstvu.

Biščević je izrazio zadovoljstvo što je Odbor za vanjsku politiku podržao stajalište Ministarstva vanjskih poslova koje će, kako je rekao "sasvim sigurno naići na razumijevanje i unutar EU-a jer je apsolutno neprihvatljivo i bez presedana status članice EU-a koristiti kao sredstvo pritiska na jednu susjednu zemlju radi iznuđivanja povoljnijih rješenja u nekim otvorenim bilateralnim pitanjima".

Prema njegovim riječima, Ministarstvo vanjskih poslova je danas poduzelo cijeli niz diplomatskih aktivnosti ne bi li europske partnere i slovenske susjede upoznali "s našim viđenjem stvarne situacije, s našom analizom i našim pretpostavkama i viđenjima motivacije za ovu, ja bih rekao neposrednu štetu, neodgovornu i u svakom slučaju kratkovidnu eskalaciju napetosti s RH koja ide zapravo do točke gdje se govori o otvorenim teritorijalnim pretenzijama na jedan dio hrvatskog teritorija".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙