FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Jelinčič predlaže Ropu povlačenje veleposlanika iz Zagreba

LJUBLJANA,14. rujna(Hina) - Sporovi s Hrvatskom oko granice na moru uSloveniji, nekoliko tjedana pred parlamentarne izbore, sve češćepostaju predmet stranačkog licitiranja pred biračima, a najnovijidoprinos tome u utorak je dao kontroverzni predsjednik Slovenskenacionalne stranke Zmago Jelinčič zahtjevom upućenim premijeru Ropu dapovuče iz Zagreba slovenskog veleposlanika Petera Bekeša.
LJUBLJANA,14. rujna(Hina) - Sporovi s Hrvatskom oko granice na moru u Sloveniji, nekoliko tjedana pred parlamentarne izbore, sve češće postaju predmet stranačkog licitiranja pred biračima, a najnoviji doprinos tome u utorak je dao kontroverzni predsjednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič zahtjevom upućenim premijeru Ropu da povuče iz Zagreba slovenskog veleposlanika Petera Bekeša.

Nakon što je Anton Rop s više ministara u svojoj vladi u subotu "lovio morske pse" u Piranskom zaljevu, a ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl i ministar prometa Marko Pavliha (obojica kandidati na izbornoj listi Ropovih liberalnih demokrata) mu u tome asistirali, ulog u predizbornom pokeru opet je podigao Jelinčič zahtjevom da Slovenija ponovo iz Zagreba povuče slovenskog veleposlanika Petera Bekeša.

Takav je potez Ropova vlada bila povukla u rujnu prošle godine, povukavši veleposlanika Petera Bekeša na višetjedne konzultacije u Ljubljanu zbog jedne izjave tadašnjeg hrvatskog ministra vanjskih poslova Tonina Picule, vezane za granicu na moru i ekološku zaštitu Jadrana.

Jelinčič je predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) koja i ove jeseni antihrvatskim izjavama u kojima se miješaju komunistička i nacionalistička retorika pokušava osigurati izborni prag od četiri posto koji je potreban njegovoj stranci da po četvrti put dobije zastupnike u parlamentu.

S nešto manje oštrim tonovima od Jelinčiča prema Hrvatskoj nastupa Slovenska pučka stranka (SLS), koja je na listu svojih zastupničkih kandidata stavila kontroverznog Jožka Jorasa. Joras na izborima nastupa u ljubljanskoj općini Šiška, jer ga SLS nije želio kandidirati u Piranu, gdje je mišljenje da je Joras provokator, a ne don Kihot koji se bori protiv državne birokracije.

U pogledu samog glavnog predmeta spora, da li Slovenija kontrolira cijeli Piranski zaljev i da li joj pripada izlaz na otvoreno more, među političkim strankama u Sloveniji nema većih razlika. Vladajuća stranka liberalnih demokrata u svoj je izborni program stavila pretpostavku da se ne smije ići ispod onoga što je Slovenija dobila parafiranim sporazumom Drnovšek - Račan, a vodeća oporbena stranka, Janšini Demokrati (SDS) tvrdi da Slovenija kao članica EU i NATO ne mora žuriti sa sporazumijevanjem, jer je njena politička pozicija "jača nego ikada". Janša je izjavio da priznaje pravorijek Badinterove komisije kad je riječ o granici na kopnu, ali da postoje sporni slučajevi na "mikrorazini", poput istarskih zaselaka uz Dragonju i Svete Gere.

Dok je u Hrvatskoj prisutno uvjerenje kako su zadnji incidenti u Savudrijskoj vali zaoštreni zbog slovenske predizborne situacije, slovenski komentatori navode kako su i izjave predsjednika Mesića o tome da je o kopnenoj granici sve rekla Badinterova komisija "predizborno motivirane", a ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl u utorak je čak sugerirao da hrvatske ribare u zaljev šalje policija i da se tako pokušava utjecati na raspoloženje slovenskih birača u osjetljivom predizbornom trenutku. Kako god bilo, "hrvatske teme" opet dominiraju slovenskom predizbornom pozornicom iako se do prije samo mjesec dana činilo da će ona biti zabavljena prvenstveno pitanjima domaće, osobito ekonomske politike i pitanja poreza, kako su sugerirale prve političke polemike prije početka kampanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙