FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VRHOVNI SUD: ZASTARA ZA BANOVIĆA ZBOG NEDOSTATKA DOKUMENTACIJE

ZAGREB, 23. rujna 2004. (Hina) - Vrhovni sud danas je ustvrdio da jeapsolutna zastara bivšem policajcu Tomislavu Banoviću, osuđenom da jenakon izvršenja kaznenog djela pomagao dvojici krijumčara kokainom,nastupila jer taj sud prije zastare nije imao sve potrebne dokumente.
ZAGREB, 23. rujna 2004. (Hina) - Vrhovni sud danas je ustvrdio da je apsolutna zastara bivšem policajcu Tomislavu Banoviću, osuđenom da je nakon izvršenja kaznenog djela pomagao dvojici krijumčara kokainom, nastupila jer taj sud prije zastare nije imao sve potrebne dokumente.

U članku objavljenom pod naslovom "Vrhovni sud odveo kokainsku presudu u zastaru" jučerašnji Novi list navodi da je zbog zastare slučaja odbačena optužba protiv Banovića, bivšeg visokopozicioniranog djelatnika policijskog Odjela za suzbijanje zlouporabe droga, te da su zastaru "dozvolili" suci Vrhovnog suda koji su o njegovoj žalbi odlučivali više od devet mjeseci nakon što je nastupila apsolutna zastara.

Banović je osuđen na godinu i pol jer je dvojici, kasnije osuđenima da su u Hrvatsku prokrijumčarili više od 550 kilograma kokaina, otkrio kako im je hrvatska policija ušla u trag, što im je navodno poslužilo kao alibi zbog gubitka zaplijenjene droge.

"Naslov navedenog članka smatramo zlonamjernim jer sugerira da je cijeli kazneni predmet pao u zastaru", ističe se u pismenom odgovoru Hini predstojnice Ureda predsjednika Vrhovnog suda Vesne Fricki.

Fricki podsjeća da su počinitelji tog kaznenog djela Slobodan Kašić i Mladen Pervan osuđeni na 13 i 11 godina zatvora te da je Vrhovni sud odbacio njihove žalbe i u cijelosti potvrdio presude riječkog Županijskog suda.

Na Vrhovnom sudu tvrde da do kraja lipnja prošle godine nisu mogli postupati vezano uz Banovića jer su tek tada zaprimili dokumentaciju iz Venecuele, koju je riječki Županijski sud zatražio kako bi provjerio navodni alibi osuđenog Kašića. Dodaju da je zastara za Banovića nastupila prije primitka te dokumentacije, odnosno 19. svibnja 2003. kada, kako tvrde, Vrhovni sud u tom predmetu uopće nije mogao postupati.

"Dakle, Vrhovni sud objektivno nije mogao ranije početi rješavanje tog predmeta", kažu na tom sudu.

Oko 556 kilograma kokaina u riječkoj je luci pronađeno u travnju i svibnju 1997. u kontejnerima koji su prevozila dva broda riječkog "Croatia linea". Osuđeni Kašić i Pervan su u bijegu, a sudilo im se u odsutnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙