FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

skup "Borba protiv ovisnosti"; lani 95 smrtnih slučajeva

PULA, 20. rujna 2004. (Hina) - Broj smrtnih slučajeva izazvanihkonzumiranjem droge u Hrvatskoj u stalnom je porastu, 1998.zabilježeno je 37 smrtnih slučajeva, a prošle godine 95, rekla je,otvarajući stručnu konferenciju "Borba protiv ovisnosti - borba zazdravu obitelj", danas u Puli potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.
PULA, 20. rujna 2004. (Hina) - Broj smrtnih slučajeva izazvanih konzumiranjem droge u Hrvatskoj u stalnom je porastu, 1998. zabilježeno je 37 smrtnih slučajeva, a prošle godine 95, rekla je, otvarajući stručnu konferenciju "Borba protiv ovisnosti - borba za zdravu obitelj", danas u Puli potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Skup je okupio više od 500 sudionika iz Hrvatske i inozemstva.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor rekla je da je u zadnje tri godine umrlo 237 ovisnika i to uglavnom u dobi između 20 i 30 godina.

Prepoznajući ovisnost kao ozbiljan društveni problem koji u širokim razmjerama pogađa hrvatsko društvo i ugrožava mlade, Kosor je istaknula kako su Vlada i Povjerenstvo za suzbijanje zloporabe opojnih droga pristupili provođenju različitih aktivnosti kojima žele potaknuti sve institucije na državnoj i lokalnoj razini za provedbu akcijskog plana u borbi protiv zloporabe opojnih droga.

Kosor je izrazila zabrinutost podacima o broju registriranih ovisnika s obzirom na to da njihov broj iz godine u godinu sve više raste. Dosad je u registru za praćenje ovisnika o drogama zabilježeno ukupno 18.476 osoba iako je, smatra ona, stvarna brojka znatno veća.

Najkritičnija je situacija u Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Upravo zato što ovisnosti o drogama ostavlja značajne posljedice na obitelj, a ponekad je i izraz već postojeće obiteljske problematike, potpredsjednica Vlade istaknula je kako će se na ovoj konferenciji u Puli, koja će trajati do srijede, 22. rujna, razmotriti problematika ovisnosti i njezin utjecaj na obitelj te dati presjek stanja zloporabe droga u Hrvatskoj.

"Sve veća raširenost zloporabe opojnih droga dovodi do krize suvremenog društva i krize obitelji pa stoga ciljevi suzbijanja zloporabe droga u svakoj zemlji, pa tako i u Hrvatskoj, zahtijevaju cjelokupni angažman društva", zaključila je Jadranka Kosor.

Konferencija "Borba protiv ovisnosti - borba za zdravu obitelj" održava se povodom obilježavanja 2004. kao Međunarodne godine obitelji i Godine borbe protiv ovisnosti o drogama u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙