FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLIJEDI USPORAVANJE GOSPODARSKOG RASTA U SREDIŠNJOJ EUROPI

BERLIN, 23. rujna 2004. (Hina/Dpa) - Gospodarski rast u osam državasredišnje Europe članica Europske unije (EU) usporit će do krajagodine, a nastavit će usporavati i u 2005, predviđa se u novoj studijiBank Austria-Creditanstalta (BA-CA).
BERLIN, 23. rujna 2004. (Hina/Dpa) - Gospodarski rast u osam država središnje Europe članica Europske unije (EU) usporit će do kraja godine, a nastavit će usporavati i u 2005, predviđa se u novoj studiji Bank Austria-Creditanstalta (BA-CA).

Ta studija razotkriva da je proširenje EU 1. svibnja dalo snažan poticaj uvozu u regiju kako su i kućanstva i poduzetnici kupovali inozemnu robu po mnogo većoj stopi uoči carinskih promjena vezanih za priključivanje Uniji.

Jednom kada se taj kupovni val raspline, gospodarski rast u tim zemljama također će oslabiti, pojašnjava Walter Pudschedl, ekonomist Banke i autor te studije. "Gospodarski rast u regiji dosegnuo je vrhunac. Do kraja godine očekujem da se stabilizira na nižoj, ali još prilično respektabilnoj razini", kazao je.

I dok u je u prvih šest mjeseci ove godine bruto domaći proizvod u središnjoj Europi dosegnuo 5,4 posto, vjerojatno će za cijelu godinu biti nešto niži, na 4,9 posto. Iduće godine trebao bi usporiti na 4,3 posto, većinom zbog pogoršanja globalnog gospodarskog okruženja, kazao je Pudschedl.

Usporedbe radi, gospodarstva eurozone očekuju ove godine stopu rasta od 1,8 posto, te iduće 1,5 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙