FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ČOVIĆ:REZULTATI PLIVE SOLIDNI, OČEKIVALI SE I BOLJI

ZAGREB, 8. rujna 2004. (Hina) - Farmaceutska tvrtka Pliva u prvih ješest mjeseci ove godine ostvarila 7,6 posto veće prihode nego u istomrazdoblju lani, u iznosu od 560 milijuna američkih dolara, što jepredsjednik Uprave Pliva Grupe Željko Čović ocijenio "dobrim isolidnim poslovnim rezultatom, za koji se očekivalo da će biti ibolji".
ZAGREB, 8. rujna 2004. (Hina) - Farmaceutska tvrtka Pliva u prvih je šest mjeseci ove godine ostvarila 7,6 posto veće prihode nego u istom razdoblju lani, u iznosu od 560 milijuna američkih dolara, što je predsjednik Uprave Pliva Grupe Željko Čović ocijenio "dobrim i solidnim poslovnim rezultatom, za koji se očekivalo da će biti i bolji".

Bruto dobit Grupe povećana je za 4,9 posto, na 330 milijuna USD, a neto dobit za 6,9 posto, na 90,1 milijuna USD.

S obzirom na vrijednost ulaganja unazad nekoliko godina, očekivano je značajan, gotovo 10 postotni rast prihoda zabilježen u diviziji Farmaceutika, u kojoj je ostvaren i najveći dio prihoda - 371,2 milijuna USD, kazao je Čović.

Operativna dobit u toj diviziji iznosila je 42,7 milijuna USD, a njeno smanjenje u odnosu na prošlogodišnje prvo polugodište Čović objašnjava jednokratnim troškovima zbog lansiranja na tržište SAD lijeka za sindrom preosjetljivosti mokraćnog mjehura Sanctura.

Promatrano prema tržištima, generatori rasta u prvom polugodištu ove godine prema Čovićevim su riječima bila tržišta zapadne Europe, na kojem se bilježi rast prihoda za 25 posto, na 105,3 milijuna USD, te SAD-a, na kojem je ostvareno 232,6 milijuna USD ili 5,1 posto više prihoda nego lani.

Tradicionalno najbolje Plivino tržište - središnja i istočna Europa, bilježi rast manji od 5 posto, na 214,8 milijuna USD, što je Čović pojasnio činjenicom da je ulaskom dijela zemalja iz te regije u EU usporen proces registracije lijekova. Zbog toga je registracija dijela lijekova koja je trebala biti gotova još lani, završena sredinom ove godine, što je rezultiralo izostankom dijela očekivanih prihoda.

Do kraja godine Čović očekuje daljnji snažan rast prodaje u zapadnoj Europi, ali i oporavak tržišta Poljske i Rusije, koja bi zbog velikog udjela trebala 'potegnuti' cijelo tržište središnje i istočne Europe. Negativan učinak na profitabilnost, pak, čelni čovjek Plive očekuje zbog utjecaja niskog tečaja dolara (od oko 10 milijuna USD), ali i daljnjih troškova oko lijeka Sanctura (oko 20 milijuna USD).

Profitabilnost Grupe, uz očekivani rezultat lijekova koji su tek dobili ili očekuju registraciju, trebao bi povećati i nastavak rezanja troškova poslovanja Grupe. Najveće se smanjenje pritom očekuje u proizvodnji, i to mjerama poput bolje nabavne politike i organizacije rada te povećanja korištenja proizvodnih kapaciteta, ali ne i smanjenjem broja zaposlenih, odnosno otpuštanjima, ustvrdio je Čović.

Poslovanje Plive na hrvatskom tržištu, na kojem se ostvaruje manje od 18 posto prodaje, u prvoj je polovici godine, prema riječima predsjednika Uprave Plive Hrvatska Matko Bolanča, obilježio negativan trend naplate lijekova od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). Rok naplate porastao je na "kritičnih" 215 dana, kazao je Bolanča, a ako se za oko mjesec dana pokaže da taj trend nije jednokratan, odnosno da je dugoročniji, tržište će morati odgovoriti.

Naime, u drugoj polovici godine slijedi i stupanje na snagu novih, nižih cijena lijekova na listi HZZO-a, pa je pitanje da li će stanje nižih cijena i dužeg roka naplate biti održivo, rekao je Bolanča.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙