FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF NE VIDI PROBLEME OKO RASTA CIJENA NEKRETNINA U SVIJETU

WASHINGTON, 16. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Međunarodni monetarni fond(MMF) objavio je da nema dokaza da će rastuće cijene nekretninaokrenuti svoj smjer kako rastu kamatne stope u industrijski razvijenimdržavama.
WASHINGTON, 16. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je da nema dokaza da će rastuće cijene nekretnina okrenuti svoj smjer kako rastu kamatne stope u industrijski razvijenim državama.

U svom polugodišnjem "Izvješću o globalnoj financijskoj stabilnosti", ta međunarodna financijska institucija procijenila je da će viši troškovi kreditiranja usporiti rast nominalnih cijena kuća, no da nema znakova da bi popustio rast njihovih realnih cijena, odnosno cijena usklađenih s inflacijom.

"Cijene kuća u nekim zemljama poput Britanije, Australije, Španjolske i SAD-a mogle bi biti i više, a rizik od njihova značajnog pada u kratkom roku u ovome trenutku nije previše realan", izjavio je predsjednik MMF-ova odbora koje je nadgledalo izradu tog izvješća, Hung Tran.

Značajni skokovi cijena kuća u mnogim zemljama ojačali su zabrinutosti od regionalnih mjehurića na tržištima nekretnina. Prošloga mjeseca čelnik američke središnje banke Fed Alan Greenspan izjavio je da bi cijene nekretnina u nekim područjima SAD-a mogle izaći iz okvira temeljnih odnosa ponude i potražnje.

Direktor MMF-ova odjela međunarodnih tržišta kapitala Gerd Haeusler kazao je da je teško reći jesu li cijene nekretnina previsoke. Trebalo bi se upitati, smatra on, koliko su senzitivna domaćinstva na podizanje kamatnih stopa. "Senzitivnost će ovisiti od zemlje do zemlje, jer uvelike ovisi o tome kako tržište hipotekarnih zajmova funkcionira u uvjetima rizika od kamatnih stopa", izjavio je.

U svom izvješću MMF tvrdi da zaduženost domaćinstava, posebno hipotekarnim zajmovima, raste u SAD-u i Europi, a posebno u Britaniji. No, bilance kućanstava, posebice u SAD-u, popravljaju se uslijed oporavka tržišta dionica, održivog rasta cijena kuća i snažnog rasta primanja, stoji u izvješću.

Iako je ukupna zaduženost kućanstava smanjena u SAD-u, još uvijek premašuje vrijednost godišnjeg bruto domaćeg proizvoda, pa neki smatraju da postoje neke zabrinutosti da bi, obzirom na visoku zaduženost i rast kamatnih stopa, moglo doći do problema u servisiranju tih dugova. No, u MMF-u tvrde kako bi poboljšanje globalnog gospodarskog rasta i nedavni snažan rast primanja trebao ublažiti domaćinstvima teret tih dugova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙