FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suradnja zagrebačkoga i američkoga Clarkson sveučilišta

ZAGREB, 15. rujna 2004. (Hina) - Predstavnici Sveučilišta u Zagrebu iSveučilište Clarkson u Potsdamu, u američkoj saveznoj državi New York,potpisali su danas Memorandum o razumijevanju za petogodišnjerazdoblje čime su potvrdili obostranu spremnost za jačanje akademskesuradnje.
ZAGREB, 15. rujna 2004. (Hina) - Predstavnici Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilište Clarkson u Potsdamu, u američkoj saveznoj državi New York, potpisali su danas Memorandum o razumijevanju za petogodišnje razdoblje čime su potvrdili obostranu spremnost za jačanje akademske suradnje.

Memorandum su u Rektoratu zagrebačkoga Sveučilišta potpisali rektorica toga najvećeg hrvatskog sveučilišta Helena Jasna Mencer i predsjednik Sveučilišta Clarkson Anthony G. Collins.

Obje su strane suglasne da je razmjena studenata i nastavnika jedan od poželjnih oblika suradnje.

Također Memorandumom se predviđa suradnja na znanstvenim projektima, pripremi seminara, konferencija i workshopova te razmjeni akademskih glasila i drugih informacija, kao i suradnja na posebnim razvojnim projektima.

Zbog želje da suradnja bude što učinkovitija u Memorandumu su navedena i sveučilišna tijela koja će taj posao koordinirati - na zagrebačkom Sveučilištu to će biti Ured za međunarodnu suradnju, a na Clarkson Sveučilištu Ured za suradnju i studente.

Američko Sveučilište Clarkson - utemeljeno godine 1896. u spomen na Thomasa S. Clarksona, poslovnoga čovjeka i humanista iz Potsdama - neovisno je i po broju studenata razmjerno malo - trenutačno s tek nešto više od 3100 studenta na diplomskim i poslijediplomskim studijima.

Zbog vrsnosti svojih akademskih programa, među kojima su inženjerstvo, komunikacije i poslovni programi, to američko Sveučilište uživa visok ugled u američkim i svjetskim razmjerima.

Potpisivanju Memoranduma o razumijevanju za petogodišnje razdoblje između Sveučilišta u Zagrebu i američkog Sveučilište Clarkson u Potsdamu, nazočan je bio, uz ostale, i ugledni znanstvenik hrvatskoga podrijetla i profesor na tome američkom sveučilištu Egon Matijević koji je 1998. proglašen počasnim doktorom Sveučilišta u Zagrebu.

Profesor Matijević jedan je od vodećih svjetskih znanstvenika u području kemije koloida, posebice u proučavanju svojstava, struktura i metoda priprave monodisperznih koloida najrazličitijega kemijskog sastava. Na otkrićima profesora Matijevića temelji se velik dio proizvodnje disperzivnih sustava potrebnih u suvremenim tehnologijama.

Kako je najavljeno, izaslanstvo Sveučilišta Clarkson primit će sutra i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Milan Moguš, a domaćin i organizator njihova boravak u Hrvatskoj je Institut Ruđera Boškovića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙