FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mlinarić: zakon se ne mijenja unatoč preporuci EU-a

ZAGREB, 21. rujna 2004. (Hina) - Hrvatska Vlada ne kani mijenjati Zakono sigurnosti prometa na cestama zbog preporuke Europske komisije odopuštenju alkohola do 0,5 promila, rekao je ministar unutarnjihposlova Marijan Mlinarić za "Jutarnji list" od srijede.
ZAGREB, 21. rujna 2004. (Hina) - Hrvatska Vlada ne kani mijenjati Zakon o sigurnosti prometa na cestama zbog preporuke Europske komisije o dopuštenju alkohola do 0,5 promila, rekao je ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić za "Jutarnji list" od srijede.

"Mi smo pri donošenju novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama znali za tu preporuku, no imali smo toliko katastrofalno stanje u prometu da smo morali biti rigorozni u svemu, pa i kod alkohola", rekao je ministar Mlinarić, istaknuvši kako strogi propisi već daju rezultate.

Upozorio je da se čak za dvije trećine smanjio broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju alkoholizirani vozači od kada je u primjeni zakon s nultom stopom dopuštenja alkohola u krvi vozača.

Također je rekao da je preporuka EU-a koju je iznio Dimitrios Theologitis, voditelj Odjela za cestovnu sigurnost Europske komisije, samo preporuka i da stoga ne obvezuje.

"U europskim zemljama postoje različita zakonska rješenja, no najbitnije je ono, što ističe i Theologitis, da je poanta u tome kako se ograničenja koja su zakonom propisana primjenjuju", dodao je ministar Mlinarić.

Govoreći o statističkim podatcima o prometnim nesrećama uzrokovanih utjecajem alkohola, ministar je kao otegotnu okolnost naveo to što se podatci o sudionicima nesreća u kojih je izmjeren alkohol ispod 0,5 promila nemaju s čime usporediti jer se prije nisu vodile te statistike. Upravo to ministar Mlinarić ističe kao razlog zbog kojeg Vlada još nekoliko mjeseci neće predlagati promjene u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

"Tek kad dobijemo pokazatelje o nesrećama i posljedicama koje su izazvali vozači s prisutnošću alkohola ispod 0,5 promila odlučit ćemo hoće li se mijenjati zakon ili ne", rekao je Mlinarić.

Ministar unutarnjih poslova je u "Jutarnjem" naveo da su se od 20. kolovoza do 20. rujna prošle godine dogodile 15.722 nesreće s 988 sudionika pod utjecajem alkohola s 0,5 i više promila, jer se oni s manje alkohola, s obzirom na zakonsko dopuštenje, nisu evidentirali.

Dodao je da se u istom razdoblju ove godine dogodilo ukupno 7039 prometnih nesreća u kojima su 392 vozača sudjelovala pod utjecajem alkohola, a u ovogodišnju statistiku alkoholiziranih vozača ušli su i oni u kojih je alkohol bio i ispod 0,5 promila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙