FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAGIBNI VLAKOVI OD 16. RUJNA PREMA RIJECI

ZAGREB, 14. rujna 2004. (Hina) - Nagibni vlakovi Hrvatskih željeznica(HŽ) od 16. rujna vozit će na relaciji Zagreb - Rijeka - Zagreb, a nekao dosad prema Splitu, zbog nastavka radova na remontu pruge Oštarije– Knin – Split, izvijestio je danas novinare predsjednik uprave HŽ-aTomislav Josip Mlinarić.
ZAGREB, 14. rujna 2004. (Hina) - Nagibni vlakovi Hrvatskih željeznica (HŽ) od 16. rujna vozit će na relaciji Zagreb - Rijeka - Zagreb, a ne kao dosad prema Splitu, zbog nastavka radova na remontu pruge Oštarije – Knin – Split, izvijestio je danas novinare predsjednik uprave HŽ-a Tomislav Josip Mlinarić.

Nagibni vlakovi od 16. rujna ove godine privremeno prestaju voziti na relaciji Zagreb – Split, a ponovno će voziti tri para nagibnih vlakova na toj relaciji kad 12. prosinca stupi na snagu novi vozni red, pa sve do 15 siječnja, kazao je Mlinarić na konferenciji za novinare.

Do tada će nagibni vlak voziti na relaciji Zagreb – Rijeka – Zagreb kao klasična garnitura vlaka bez uključivanja nagibne tehnike, pa će vrijeme putovanja i cijena prijevozne karte ostati isti.

Također će od 12. prosinca ove do 15. lipnja iduće godine voziti po jedan par nagibnih vlakova za Rijeku, Čakovec i Osijek, najavio je danas Mlinarić. Pojasnio je da je stav uprave HŽ-a kako nema smisla da ovako skupi vlakovi stoje neiskorišteni i da ih žele što više iskoristiti u jamstvenom roku.

Mlinarić je izrazio zadovoljstvo s dosad postignutim rezultatima poslovanja nagibnim vlakovima i smatra da su njima u putničkom prijevozu učinili veliki iskorak. Analiza dosadašnjeg prometovanja od Zagreba do Splita od 26. srpnja do 5. rujna pokazala je da njima prevezeno 17.880 putnika ili oko 426 putnika dnevno, što je ukupna prosječna popunjenost od 55 posto.

Prihod ostvaren od prijevoza putnika nagibnim vlakovima za to razdoblje iznosi 2,11 milijuna kuna, navodi se u analizi.

Mlinarić je danas najavio i nastavak radova na izvođenju kapitalnog remonta pruge Oštarije – Knin – Split na kojoj se ponovno uvodi privremena regulacija prometa vlakova na potezu Zagreb – Split – Zagreb. Zbog toga od 16. rujna do 12. prosinca privremeno prestaju voziti svi dnevni vlakovi na toj relaciji, a putnici noćnog vlaka na relaciji Zagreb - Split - Zagreb bit će prevoženi autobusima između Ogulina i Splita i obrnuto.

Remont te pruge, prema planu HŽ-a, trajat će do početka prosinca, odnosno sve dok vremenski uvjeti u Lici to budu dozvoljavali. S novim voznim redom 12. prosinca od Zagreba do Splita putnički prijevoz odvijat će se do 15. siječnja 2005. kada će se ponovno prekinuti, a radovi će se nastaviti do 15. lipnja 2005. Izvodit će se radovi na dionicama Perušić - Gračac, Kosovo - Labin Dalmatinski, te Labin Dalmatinski - Split.

Na dionici pruge Perušić - Gračac izveden je dio građevinskih radova u dužini od 14,4 kilometra, na drugoj dionici mijenjat će se kolosiječna rešetka na 17,5 kilometara pruge, a na dionici Labin Dalmatinski - Split izvodit će se kapitalni remont na 30 kilometara pruge.

Izvođači radova su tvrtke ŽS Brno i Swietelsky. U radovima koji počinju 15. rujna vrijednost materijala je 60 milijuna eura, a vrijednost radova 10 milijuna eura.

Približavanje projektiranome vremenu putovanja između Zagreba i Splita na manje od 5 sati u HŽ-u očekuju tek završetkom cijele modernizacije tzv. ličke pruge, odnosno sredinom 2007.

(Hina) xnz yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙