FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dejanović: turizam samo deklarativno vodeća gospodarska grana

RIJEKA, 17. rujna 2004. (Hina) - Predsjednica Samostalnog sindikataugostiteljstva i turizma Hrvatske Vesna Dejanović kazala je danas nakonferenciji za novinare da se turizam samo deklarativno proglašavavodećom gospodarskom granom, a da se u stvarnosti njezinu razvoju nepridaje dovoljno pozornosti.
RIJEKA, 17. rujna 2004. (Hina) - Predsjednica Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Hrvatske Vesna Dejanović kazala je danas na konferenciji za novinare da se turizam samo deklarativno proglašava vodećom gospodarskom granom, a da se u stvarnosti njezinu razvoju ne pridaje dovoljno pozornosti.

Potrebno je ulagati u ljude, osmisliti dobar i prepoznatljiv turistički proizvod, turizam poduprijeti prikladnim mjerama, a vođenje turističke djelatnosti prepustiti stručnjacima, istaknula je.

Dejanović smatra da plaće zaposlenih u turizmu nisu primjerene te da su zbog lošeg stanja u brojnim hotelskim kućama prosječne plaće ugostiteljskih radnika oko 15 posto niže nego prosječne plaće u zemlji.

Mnoge hotelske kuće otplaćuju zajmove koje su ostvarile u vrijeme dok su u njihovim objektima boravili prognanici, a oko 35 tvrtaka ili oko 200 objekata još je u državnom vlasništvu, rekla je Dejanović. Dodala je da je u državnim poduzećima stanje i teže, "jer njima upravljaju i nadziru ih stranački poslušnici, a ne stručnjaci".

Dejanović drži da treba osnovati zasebno ministarstvo turizma, a turizam promatrati kao unosnu industriju koju treba jače poticati. Sindikat podupire zadržavanje nulte stope PDV-a za organizirani turizam inozemnih gostiju te uvođenje diferencirane stope za smještaj od šest do osam te od 12 do 14 posto za prehranu. Smatraju da se u zemljama koje su smanjile stope PDV-a u turizmu znatno povećao broj zaposlenih. U tom se sindikatu protive odredbi o nultom promilu alkohola u krvi za vozače i tvrde da bi trebalo bolje održavati ceste i nadzirati brzinu vožnje i kakvoću vozila.

Dejanović je podsjetila na nedovršenu privatizaciju, apartmanizaciju i, kako je rekla, rasprodaju zemlje, a sindikalna regionalna povjerenica Loredana Gluhak dodala je da sezonskim radnicima poslodavci ni ove sezone nisu nudili ugovore o stalnom sezonskom radu.

Smatra da poslodavci i nadalje računaju na sezonsku radnu snagu iz unutrašnjosti koje će, smatra, biti sve manje. Ugovori o stalnom sezonskom radu osigurali bi kvalitetnu radnu snagu u početku sezone i omogućili veću zaposlenost lokalnog stanovništva, kazala je Gluhak.

Sindikalni su predstavnici podsjetili i na neriješena pitanja nekih većih hotelskih kuća na Kvarneru, kao što su crikvenički "Jadran", "Haludovo" u Malinskoj i senjski "Velebit".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙