FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: U RAZDOBLJU DO 2025. TURIZAM ĆE U SREDOZEMLJU ZABILJEŽITI PORAST ZA 50 POSTO

ZAGREB, 6. rujna 2004. (Hina) - Ove je godine u Grčku došlo dalekomanje turista nego što se očekivalo, bilježi bečki list Der Standard,pozivajući se na procjene Udruženja grčkih turističkih poduzetnika(SETE).
ZAGREB, 6. rujna 2004. (Hina) - Ove je godine u Grčku došlo daleko manje turista nego što se očekivalo, bilježi bečki list Der Standard, pozivajući se na procjene Udruženja grčkih turističkih poduzetnika (SETE).

SETE temelji svoje procjene od smanjenju broja turista za osam posto na broju dolazaka u grčke zračne luke u prvom polugodištu 2004. g., navodi bečki list, prenoseći i upozorenje udruženja grčkih turističkih poduzetnika da navedeno smanjenje podrazumijeva gubitak 20 tisuća radnih mjesta i 800 milijuna eura prihoda te smanjenje grčkog BDP-a za 0,7 posto.

Uzrok takvim rezultatima valja tražiti u spoju niza faktora, ističe Rok Klančnik, ravnatelj odjela za tisak i komunikacije pri Svjetskog turističkoj organizaciji, navodeći slabo stanje u europskom gospodarstvu i spekulacije u tisku da sportski objekti neće biti spremni za OI ali i deseterostruko povećanje cijena hotelskog smještaja u Ateni.

Istodobno je Turska ove godine zabilježila porast broja gostiju za točno 45 posto a i konkurencija poput Hrvatske, Malte i Egipta također bilježi stalan porast posjećenosti, posebno u kategoriji čarter-putovanja, i to zato što uz istu ili čak bolju kvalitetu usluge nudi i niže cijene, napominje Der Standard.

Zato je grčka vlada proglasila turizam prioritetom u 2005. g. i namjerava u listopadu pokrenuti novu propagandnu kampanju u koju će samo u prvoj godini uložiti 34 milijuna eura, prenosi list najavu novog grčkog ministra turizma Dimitrisa Avramopoulusa.

Ne želeći otkriti detalje, ministar Avramopoulus naglasio je da se Grčka ubuduće neće ograničiti na propagiranje sunca, plaža i mora već će pojačano usmjeriti pozornost na kulturu, sport i međunarodne konferencije, navodi list, prenoseći u tom kontekstu i procjenu Svjetske turističke organizacije da će u razdoblju do 2025. sredozemna regija zabilježiti porast turizma za 50 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙