FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat metalaca traži odgodu otplate zajma HFP-a Lencu

KOSTRENA,20. rujna(Hina) - Sindikat metalaca Hrvatske (SMH) zatražio jeod Hrvatskog fonda za privatizaciju da odgodi rok povrata zajma od 15milijuna kuna koji je Fond dao brodogradilištu Viktoru Lencu d.d. ustečaju potkraj 2003. za isplatu plaća.
KOSTRENA,20. rujna(Hina) - Sindikat metalaca Hrvatske (SMH) zatražio je od Hrvatskog fonda za privatizaciju da odgodi rok povrata zajma od 15 milijuna kuna koji je Fond dao brodogradilištu Viktoru Lencu d.d. u stečaju potkraj 2003. za isplatu plaća.

Sindikat je dostavio danas medijima pismo koje je s tim zahtjevom uputio potpredsjedniku Vlade i predsjedniku Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Andriji Hebrangu.

U Sindikatu smatraju da je zbog ostanka više stotina radnika u brodogradilištu "nužno izraditi reprogram zajma HFP na godinu dana kako bi se prodala imovina brodogradilišta i vratio zajam."

U pismu se navodi da je rok za otplatu istekao u lipnju ove godine te da su iz HFP prispjeli zahtjevi za povrat zajma i namirenje kamata te prijetnja blokadom žiro-računa brodogradilišta.

Sindikat u pismu podsjeća da je potkraj 2003., kada je u brodogradilištu Viktoru Lencu otvoren stečaj, a radnicima nije bilo isplaćeno 6 plaća, u vladinu Uredu za socijalno partnerstvo dogovorena posudba tog iznosa od HFP-a i način vraćanja toga duga.

Naime, Lenac bi temeljem Zakona o zaštiti radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca taj iznos posudio od Fonda za razvoj i zapošljavanje i vratio ga nakon prodaje imovine brodogradilišta u stečaju. Međutim, Fond za razvoj nikad nije ispunio svoj dio dogovora, pa Lenac nema otkud vratiti novac HFP-u, navode u Sindikatu.

Po navodima iz Sinidkata metalaca Hrvatske, Fond za razvoj i zapošljavanje više ne priznaje postignuti dogovor uz stajalište "da su radnicima već isplaćene tri minimalne plaće, a Fond ne zanima iz kojih je sredstava brodogradilište u stečaju te plaće isplatilo, niti iz kojih će sredstava vratiti sredstva za te, isplaćene plaće."

Iz Sindikata napominju da bi blokada žiro-računa brodogradilišta Viktora Lenca u stečaju značila i njegovu likvidaciju, iako u njemu sada ima posla za oko 550 radnika i 300 kooperanata koji zarađuju plaće i za koje se uplaćuju porezi i doprinosti.

(Hina) xhšup yjn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙