FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati upozorili na zapostavljanje prosvjete i znanosti

ZAGREB, 11. rujna 2004. (Hina) - Uoči najavljenog referenduma oštrajku, tri sindikata znanosti i obrazovanja održali su danassastanak sindikalnih središnjih odbora, na kojem su ponovno upozorilina dugogodišnje zapostavljanje prosvjete i znanosti.
ZAGREB, 11. rujna 2004. (Hina) - Uoči najavljenog referenduma o štrajku, tri sindikata znanosti i obrazovanja održali su danas sastanak sindikalnih središnjih odbora, na kojem su ponovno upozorili na dugogodišnje zapostavljanje prosvjete i znanosti.

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja najavili su referendum za 22. i 23. rujna jer su nezadovoljni odnosnom Vlade prema toj djelatnosti.

Ako se većina članstva izjasni za štrajk, on bi bio organiziran 5. listopada, na Dan učitelja.

Sindikati su nezadovoljni zbog propalih pregovora o povećanju plaća u prosvjeti, koje za drugim javnim službama zaostaju 12 posto, te, kako ocjenjuju, zbog izostanka odgovorne i promišljene prosvjetne politike.

Predsjednik Velikog vijeća sindikata znanosti Vilim Ribić, rekao je da u zadnje tri godine plaće u školstvu zaostaju 12 posto u odnosu na prosječne plaće u Hrvatskoj, te da unatoč neospornim rezultatima zajedničke analize, Vlada odbija uskladiti plaće.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Andrija Puljević upozorio je da je plaća prosvjetnog djelatnika-početnika s visokom stručnom spremom, jednaka prosječnoj plaći u privredi, te je manja od prosječne plaće u Hrvatskoj, iako u školstvu visoku stručnu spremu (VSS) ima 73 posto zaposlenih dok na razini cijele države tek sedam posto zaposlenika ima VSS.

Osim malih plaća sindikati su nezadovoljni zbog, kako su ocijenili, nebrige države za kvalitetu javnog obrazovanja nasuprot poticanju privatnih škola za bogate političare.

Sindikalci također navode da u obrazovnom sustavu nedostaju kadrovi, točno utvrđeni pedagoški standardi, da resorno ministarstvo loše funkcionira, da država nema prosvjetnu politiku te da su preniska izdvajanja iz proračuna za obrazovanje i znanost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙