FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

sindikati obrazovanja i znanosti najavili referendum o štrajku

ZAGREB, 8. rujna 2004. (Hina) - Tri sindikata obrazovanja i znanosti,koji okupljaju 70 posto zaposlenih, najavili su danas provedbureferenduma o štrajku jer su nezadovoljni odnosnom Vlade prema tojdjelatnosti, a ponajviše zbog propalih pregovora o povećanju plaćakoje za drugim javnim službama zaostaju 12 posto.
ZAGREB, 8. rujna 2004. (Hina) - Tri sindikata obrazovanja i znanosti, koji okupljaju 70 posto zaposlenih, najavili su danas provedbu referenduma o štrajku jer su nezadovoljni odnosnom Vlade prema toj djelatnosti, a ponajviše zbog propalih pregovora o povećanju plaća koje za drugim javnim službama zaostaju 12 posto.

Referendum će se provesti 22. i 23. rujna, a ako se većina članstva izjasni za štrajk, on bi bio organiziran 5. listopada, na Dan učitelja.

Čelnici Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja ocijenili su na konferenciji za novinare kako je nakon osam mjeseci mandata vidljivo da Vlada i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa ne namjeravaju učiniti bilo kakav pomak u poboljšanju statusa obrazovanja i znanosti.

U srpnju su propali pregovori s Vladom oko povećanja plaća, pa sindikati smatraju da je sada pravo vrijeme za organiziranje štrajka budući da se rade fiskalne projekcije za iduće tri godine.

Od Vlade će stoga tražiti da ispuni obećanje i u proračunu za iduću godinu za školstvo izdvoji 6,5 posto sredstava, dokine zaostajanje za plaćama u javnim službama od 12 posto, te uključi sindikate u osmišljavanje nove politike prema sustavu obrazovanja i znanosti.

"Hrvatska se ne može pokrenuti bez ulaganja u obrazovanje i znanost i cilj nam je jasno reći da ovako dalje ne može", rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Andrija Puljević dodajući kako ni jedna dosadašnja Vlada nije imala osmišljenu politiku prema obrazovanju.

"Nismo spremni svaki dan slušati nove ideje bez njihove realizacije, bez potrebne reforme školstva, rasterećenja učenika i poboljšanja materijalnog položaja nastavnika".

Predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Mato Elkaz kaže da Vlada osim uljepšane slike i nekoliko novih ideja dosad nije ništa učinila za školstvo. "Ministar financija Ivan Šuker vrlo je grubo odbacio prijedloge sindikata za korekcijom plaća kako bi se kroz tri godine nadoknadilo njihovo zaostajanje".

Elkaz dodaje kako je rebalansom proračuna iz ionako siromašnih sredstava za osnovno obrazovanje uzeto 16 milijuna kuna za koje se moglo kupiti udžbenike za 30 tisuća učenika.

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić ističe kako je to prvi puta u 14 godina njihova djelovanja da tri sindikata nastupaju zajedno u najavi štrajka.

"Nezadovoljni smo politikom plaća, ali nije riječ samo o novcu. Izdvajanja za obrazovanje su ispod svake razine, no ne zadovoljava nas ni kvaliteta obrazovanja jer je cjelokupni sustav zapušten", rekao je Ribić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙