FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PROSVJETNI RADNICI PRIJETE ŠTRAJKOM

ZAGREB, 11. rujna 2004. (Hina) - Sindikati znanosti i obrazovanjanajavili su danas da će, dobiju li potporu članstva, početkomlistopada organizirati štrajk, nezadovoljni plaćama i odnosom Vladeprema toj djelatnosti.
ZAGREB, 11. rujna 2004. (Hina) - Sindikati znanosti i obrazovanja najavili su danas da će, dobiju li potporu članstva, početkom listopada organizirati štrajk, nezadovoljni plaćama i odnosom Vlade prema toj djelatnosti.

Uoči referenduma o štrajku, najavljenog za 22. i 23. rujna, vodstva triju sindikata su na zajedničkom sastanku ponovno upozorila na dugogodišnje zapostavljanje prosvjete i znanosti.

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja najavili su da će organizirati štrajk 5. listopada, na Dan učitelja, izjasni li se za to većina članstva.

Sindikati su nezadovoljni zbog propalih pregovora o povećanju plaća u prosvjeti te zbog, kako ocjenjuju, izostanka odgovorne i promišljene prosvjetne politike.

Predsjednik Velikog vijeća sindikata znanosti Vilim Ribić, rekao je da u zadnje tri godine plaće u školstvu zaostaju 12 posto u odnosu na prosječne plaće u Hrvatskoj, te da Vlada, unatoč neospornim rezultatima zajedničke analize, odbija uskladiti plaće.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Andrija Puljević upozorio je da je plaća prosvjetnog djelatnika-početnika s visokom stručnom spremom jednaka prosječnoj plaći u gospodarstvu, iako u školstvu VSS ima 73 posto zaposlenih, a na razini cijele države tek njih sedam posto.

Osim malih plaća sindikati su nezadovoljni zbog, kako su ocijenili, nebrige države za kvalitetu javnog obrazovanja nasuprot "poticanju privatnih škola za bogate političare".

Sindikalci također upozoravaju da u obrazovnom sustavu nedostaju kadrovi, točno utvrđeni pedagoški standardi, da resorno ministarstvo loše funkcionira, da država nema prosvjetnu politiku te da su preniska izdvajanja iz proračuna za obrazovanje i znanost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙