FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SINDIKATI U HT-U NAJAVILI PROSVJEDE

ZAGREB, 7. rujna 2004. (Hina) - Republički sindikat Hrvatske pošte itelekomunikacija i Hrvatski sindikat telekomunikacija najavili sudanas prosvjede zbog najave Uprave HT-a o otpuštanju 700 radnika.
ZAGREB, 7. rujna 2004. (Hina) - Republički sindikat Hrvatske pošte i telekomunikacija i Hrvatski sindikat telekomunikacija najavili su danas prosvjede zbog najave Uprave HT-a o otpuštanju 700 radnika.

Prosvjedi će se održati 9. rujna u Zagrebu, 10. rujna u Osijeku, 13. rujna u Rijeci, te 15. rujna u Splitu, rečeno je na konferenciji za novinare.

"Sindikati se protive otpuštanju 700 radnika, koji rade na održavanju i izgradnji telekomunikacijske mreže, te zbog svoje uske specijaliziranosti više nigdje na tržištu neće moći naći posao", istaknuo je predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija Josip Pupić.

HT po njegovim riječima ostvaruje vrlo visoku dobit i višak radnika mora zbrinjavati s puno više senzibiliteta. Po Kolektivnom ugovoru najniža otpremnina u HT-u iznosi jednu neto plaću po godini staža, a ti radnici prosječno primaju 4500 kuna.

Pupić je rekao kako Sindikati neće odustati od prosvjeda unatoč jučerašnjem sastanku s predstavnicima Uprave Manfredom Ohlom i Ivicom Mudrinićem, te danas najavljenom susretu s ministrom Božidarom Kalmetom.

Sindikati od Uprave HT-a traže osnivanje agencije za zapošljavanje putem koje bi se zbrinjavao višak radnika, kao i smanjenje tjednog radnog vremena na 36 sati, po uzoru na Deutsche Telekom.

Predsjednik Republičkog sindikata HPT-a Jadranko Vehar je rekao kako je HT poligon za preispitivanje sposobnosti trećerazrednih stručnjaka iz Njemačke kojima dolazak u Hrvatsku predstavlja protjerivanje u Sibir. Dosad su se promijenila četiri direktora, a HT tehnološki zaostaje u regiji, pa Vehar ocjenjuje kako Deutsche Telekom dio djelatnosti HT-a namjerava premjestiti u Budimpeštu, budući da tamo treba biti središte DT-a za ovaj dio Europe.

U HT-u je trenutačno zaposleno 7900 radnika, a u zadnje dvije godine iz te tvrtke, po riječima sindikalaca, otišlo je zbog stimulativnih otpremnina oko 2500 zaposlenih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙