FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLOVENIJA: MINISTARSKA KONFERENCIJA O POTPORI ULASKU U EU

BRDO KOD KRANJA, 17. rujna 2004. (Hina) - Na Brdu kod Kranja započelaje u petak ujutro ministarska konferencija o potpori u približavanjuEuropskoj uniji zemljama jugoistočne Europe i državama koje još nisuuključene u taj proces.
BRDO KOD KRANJA, 17. rujna 2004. (Hina) - Na Brdu kod Kranja započela je u petak ujutro ministarska konferencija o potpori u približavanju Europskoj uniji zemljama jugoistočne Europe i državama koje još nisu uključene u taj proces.

Konferenciji prisustvuje 35 izaslanstava iz zemlja članica EU-a i država u regiji te predstavnici više međunarodnih organizacija i inicijativa, među njima i posebni koordinator Pakta stabilnosti u jugoistočnoj Europi Erhard Busek.

Kako je hrvatskim novinarima izjavila ministrica za europske integracije Kolinda Grabar Kitarović, koja vodi hrvatsko izaslanstvo na skupu, Hrvatska pozdravlja slovensku inicijativu osnivanja centra za potporu zemljama koje su kandidatkinje za ulazak u Europsku uniju ili računaju na članstvo.

"Cijenimo napore slovenskih kolega da Hrvatskoj i ostalim zemljama na području jugoistočne Europe pruže svoje iskustvo iz procesa europskih integracija", rekla je Grabar Kitarović, dodavši da je iskustvo Slovenije i drugih država koje su ove godine ušle u Europsku uniju vrlo svježe, te u tom smislu važno za Hrvatsku i druge države u procesu eurointegriranja.

Hrvatska će ih, s obzirom na njihovo iskustvo, pokušati pratiti u tom procesu, možda čak i brže i učinkovitije nego što su to oni učinili, rekla je ministrica hrvatskim novinarima koji prate rad konferencije.

Riječ je o tome da se korištenjem tog iskustva izbjegnu greške i nauči dobra praksa zemalja koje su 1. svibnja ušle u EU, te da se njihovo iskustvo primijeni i na područjima reformi i osposobljavanja za što bolju apsorpcijsku sposobnost u korištenju predpristupnih sredstava EU-a i zemalja-članica, rekla je.

Takva suradnja i prenošenje iskustava sa zemalja koje su već uključene u EU na one koje su na tom putu korisna je, a u slučaju Slovenije riječ je i o interesu za stabilnošću i prosperitetom susjednog područja i cijele Europe.

Slovenski ministar za europske poslove Milan Cvikl, koji je na otvaranju konferencije govorio umjesto najavljenog premijera Antona Ropa, rekao je da će slovenska vlada za rad centra za potporu u približavanju Europskoj uniji koji će djelovati u Sloveniji iz proračunu za iduću godinu osigurati jedan milijun eura, a računa i na međunarodne donacije.

Konferencija se inače odvija iza zatvorenih vrata s dvije glavne teme, od kojih je rasprava o prvoj - "Kakve su potrebe i očekivanja država s europskom perspektivom" u tijeku, dok će se druga - "Kako ispuniti očekivanja država s europskom perspektivom" raspraviti u popodnevnoj sesiji.

Sudionici konferencije popodne će o rezultatima govoriti na konferenciji za novinare.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙