FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLOVENIJA S VELIKIM REZERVAMA GLEDA NA POČETAK PRIMJENE JADRANSKE ZONE

LJUBLJANA,30. kolovoza(Hina) - Slovenski diplomatski krugovi s velikomrezervom gledaju na najavljeni početak primjene hrvatske zaštićeneekološko-ribolovne zone u Jadranskom moru i ne isključuju da će zbogtoga službeno prosvjedovati, javila je u ponedjeljak slovenskakomercijalna TV-postaja POP-TV.
LJUBLJANA,30. kolovoza(Hina) - Slovenski diplomatski krugovi s velikom rezervom gledaju na najavljeni početak primjene hrvatske zaštićene ekološko-ribolovne zone u Jadranskom moru i ne isključuju da će zbog toga službeno prosvjedovati, javila je u ponedjeljak slovenska komercijalna TV-postaja POP-TV.

Državni tajnik u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Andrej Logar rekao je za tu postaju da bi se Slovenija, u slučajevima izvođenja takve zone u dijelu sjevernog Jadrana gdje i Slovenija polaže pravo na mogućnost proširenja jurisdikcije, odazvala oštrim prosvjedom Europskoj komisiji i Ujedinjenim narodima.

POP-TV tvrdi da bi primjena spomenute zone, od čega su do daljnjega izuzete države članice EU-a, dakle i Slovenija, mogla biti ekonomski štetna za jedinu slovensku luku Kopar jer bi Hrvatska svoja proklamirana prava u zaštićenoj zoni mogla primjenjivati na slovenskim brodovima pod zastavama afričkih zemalja koji pripadaju slovenskom brodaru Splošna plovba.

Inače je od prije poznato stajalište Ljubljane da trilateralni sastanak hrvatskih, talijanskih i slovenskih predstavnika u Bruxellesu, na kojem je dogovoreno da se zona ne primjenjuje na članice EU-a, nije riješio osnovni slovenski problem u vezi sa zonom jer se za Sloveniju, za razliku od Italije, ne radi o problemu ribarenja nego o pitanju razgraničenja na moru i izlaska u međunarodne vode.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙