FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OLLIE REHN PONUDIO NADU ZEMLJAMA ZAPADNOG BALKANA

BRUXELLES, 16. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Sve zemlje zapadnog Balkanadobit će s vremenom pozivnicu za pristupanje Europskoj uniji, kazao jeu četvrtak budući povjerenik Europske komisije za proširenje OllieRehn odgovarajući na opširan upitnik nadležnog odbora Europskogparlamenta.
BRUXELLES, 16. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Sve zemlje zapadnog Balkana dobit će s vremenom pozivnicu za pristupanje Europskoj uniji, kazao je u četvrtak budući povjerenik Europske komisije za proširenje Ollie Rehn odgovarajući na opširan upitnik nadležnog odbora Europskog parlamenta.

"Ovlasti povjerenstva za proširenje uključit će i odgovornost za zapadni Balkan", jedan je od odgovora koje je Rehn naveo odgovarajući na pitanja o svojim prioritetima tijekom mandata povjerenika EK-a za proširenje.

Rehn je kazao da "zemlje zapadnog Balkana imaju poziv da postanu članice EU-a bez obzira na vrijeme koje im je potrebno da ispune kopenhaške kriterije", koji se odnose na političke uvjete potrebne za članstvo. Zemlje na zapadnom Balkanu uključuju BiH, Srbiju i Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju. Slovenija je postala članicom EU-a 1. svibnja, dok je Hrvatska postala kandidat i pregovore će početi iduće godine.

Odgovarajući na pitanje smatra li da bi planirano otvaranje pregovora s Hrvatskom u proljeće 2005. godine moglo odgoditi sljedeći krug proširenja, Rehn je rekao da to "ne bi trebalo utjecati na buduće pristupanje EU-u Rumunjske i Bugarske".

Rumunjska i Bugarska trebaju pristupiti Uniji u siječnju 2007. godine i Rehn je ocijenio kako proces pristupanja obje države teče dobro.

Što se tiče prostora zapadnog Balkana, Rehn je kazao kako EU može prihvatiti sve zemlje s tog prostora, ali je istaknuo važnost da se osigura sposobnost Unije da apsorbira nove članice zadržavajući zamah proširenja.

Rehn će dužnost povjerenika preuzeti 1. studenoga, nedugo nakon što - 6. listopada - bude objavljeno i izvješće Europske komisije o tome mogu li se s Turskom početi pregovori o pristupanju Uniji.

Rehn je pazio da ne iznese sud o Turskoj kazavši samo da su prijašnja izvješća Europske komisije bila pohvaljena zbog objektivnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙