FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RIM: ROMANO PRODI GOVORIO O RADU EUROPSKE KOMISIJE

RIM, 6. rujna 2004. (Hina/AR) - Predsjednik Europske komisije RomanoProdi govorio je na seminaru poduzetnika i političara u Cernobbiju najezeru Como o radu Komisije, europskoj vanjskoj politici, traženjuobjašnjenja od Moskve o intervenciji ruskih specijalaca u školi uBeslanu, te o "europeizaciji Balkana".
RIM, 6. rujna 2004. (Hina/AR) - Predsjednik Europske komisije Romano Prodi govorio je na seminaru poduzetnika i političara u Cernobbiju na jezeru Como o radu Komisije, europskoj vanjskoj politici, traženju objašnjenja od Moskve o intervenciji ruskih specijalaca u školi u Beslanu, te o "europeizaciji Balkana".

Prodi je istaknuo uspjehe Komisije u uvođenju eura, stvaranju europskog Ustava te u proširenju Europske unije na 25 zemalja članica.

Prodi je rekao da nisu postignuti svi ciljevi posebno na polju reformi dogovorenih na sastanku u Lisabonu te da nedostaje jedinstvo u vanjskoj politici.

Citirajući svojedobnu primjedbu bivšeg američkog državnog tajnika Henrya Kissingera koji je upitno najprije kazao "Europa?", a onda pitao "na koji telefonski predznak treba zvati?", želeći istaknuti kako je Stari kontinent politički razjedinjen, Prodi je rekao kako još ne postoji taj telefonski broj, ali postoji odlična osoba na telefonskoj centrali koja zna kamo usmjeriti koji poziv.

Prodi je zatim ukazao na potrebu daljnjeg proširenja EU naglasivši važnost "europeizacije Balkana". Predsjednik EK je istaknuo postojanje dobrih odnosa sa svim zemljama Balkana i podsjetio da je Komisija već pozitivno odgovorila na molbu Hrvatske za ulazak u EU. Približavanje Makedonije Europskoj uniji doživjelo je zastoj zbog nedavne smrti makedonskog predsjednika. Prodi je situaciju sa Srbijom ocijenio teškom.

Glede odnosa EU i SAD, Prodi je naglasio postojanje suradnje i dogovaranja, te kako su odnosi između dviju obala Atlantika vezani za "američki politički ciklus", pa postoje faze razilaženja i suglasja. Glede Iraka, Prodi drži kako "je jasno da ne postoji mogućnost suglasja s Amerikancima ako postoje dvije politike" koje se razlikuju u pristupu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙