FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU I RUSIJA POSTIGLI SPORAZUM O TRGOVINI MESNIM PROIZVODIMA

BRUXELLES, 2. rujna 2004. (Hina/dpa) - Europska komisija danas jeobjavila da je postigla sporazum o izvozu mesnih proizvoda u Rusiju,za dlaku izbjegavši trgovinski sukob sa svojim velikim istočnimsusjedom.
BRUXELLES, 2. rujna 2004. (Hina/dpa) - Europska komisija danas je objavila da je postigla sporazum o izvozu mesnih proizvoda u Rusiju, za dlaku izbjegavši trgovinski sukob sa svojim velikim istočnim susjedom.

"Izbjegnut je veliki gubitak u trgovini proizvodima životinjskog porijekla u Rusiju postizanjem dogovora oko jedinstvenih veterinarskih trgovinskih certifikata", stoji u priopćenju Komisije.

Rezultat toga bit će nastavak izvoza žive stoke i proizvoda životinjskog porijekla u Rusiju i nakon 1. listopada bez prekida.

Rusija je blokirala taj izvoz iz EU 1. lipnja, mjesec dana nakon proširenja EU na osam bivših istočnoeuropskih komunističkih država, koje su glavni izvoznici tih proizvoda. Moskva je tada kazala da se boji kako bi proizvodi pogođeni izbijanjem životinjskih bolesti u jednoj EU državi mogli biti izvezeni u Rusiju kroz drugu EU državu.

Zabrana izvoza privremeno je ukinuta, no samo do početka listopada, što je objema stranama omogućilo da pokušaju pronaći rješenje problema.

Dužnosnici u Bruxellesu kazali su da je Rusija sada prihvatila princip regionalizacije tako da bi takve trgovinske zabrane ubuduće trebale biti ograničene samo na regije unutar EU u kojima su izbile bolesti. Zauzvrat, 25-člana EU dogovorila se da utemelji sustav koji uključuje lanac službenih izvoznih certifikata za proizvode koji prolaze kroz više od jedne europske države. Detalji sporazuma bit će razrađeni u tromjesečnom tranzicijskom razdoblju.

Vrijednost trgovine proizvodima životinjskog porijekla između EU i Rusije doseže godišnje milijardu eura, dodala je Komisija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙