FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: PRIMJENA RIBOLOVNO-EKOLOŠKE ZONE U JADRANU DONOSI SA SOBOM NOVE ZAPLETE

ZAGREB,6. rujna(Hina) - Početak primjene zaštićene ekološko-ribolovnezone u hrvatskom dijelu Jadrana donosi nove zaplete uhrvatsko-slovenskim odnosima jer će se to pitanje na tehničkoj razinirješavati upravo u vrijeme slovenskih parlamentarnih izbora, kad vladapremijera Antona Ropa obavlja samo tekuće poslove, podsjećaljubljansko "Delo".
ZAGREB,6. rujna(Hina) - Početak primjene zaštićene ekološko-ribolovne zone u hrvatskom dijelu Jadrana donosi nove zaplete u hrvatsko-slovenskim odnosima jer će se to pitanje na tehničkoj razini rješavati upravo u vrijeme slovenskih parlamentarnih izbora, kad vlada premijera Antona Ropa obavlja samo tekuće poslove, podsjeća ljubljansko "Delo".

"Početak primjene zone najavljuje novo zaoštravanje u odnosima unatoč tome što ne bi smjelo na načelnoj razini pogoditi interese Slovenije, jer je naša diplomacija uz sekundiranja Europskog povjerenstva uspjela izboriti obećanje Zagreba da se pravila u toj zoni neće odnositi na članice EU-a", ističe ljubljanski list.

Pri zaključivanju tog sporazuma pregovarači su očito zaboravili na problem slovenskih brodova pod stranim zastavama, primjećuje "Delo", dodajući da će ministri vanjskih poslova Miomir Žužul i Ivo Vajgl prepustiti taj vrući kesten ministrima prometa da ga riješe prije novog incidenta.

Vremena za to je malo jer Hrvatska namjerava početi primjenjivati zonu od 3. listopada, točno na dan parlamentarnih izbora u Sloveniji, napominje ljubljanski list, ističući da bi eventualni izostanak dogovora - koji je po tvrdnjama Zagreba samo tehničke naravi - mogao uzrokovati dodatnu glavobolju slovenskoj vladi koja će tada obavljati još samo tekuće poslove.

Čak i u slučaju da ne dođe do zapleta u vezi s primjenom zone, ne može se očekivati da će na slovensko-hrvatskoj bojišnici doći do zatišja jer granica na moru još nije određena i sve je vjerojatnije da će se to morati riješiti međunarodnom arbitražom, zaključuje "Delo".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙