FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: U PROCESU PRIBLIŽAVANJA EU-U HRVATSKA SE NATJEČE SAMA SA SOBOM

ZAGREB, 6. rujna 2004. (Hina) - Budući da se Hrvatska može poslužitiiskustvom 10 novih članica EU-a i dobro je pripremljena, očekujem dapregovori s Bruxellesom neće trajati dulje od tri godine, izjavila jehrvatska ministrica za europske integracije Kolinda Grabar-Kitarović urazgovoru za Frankfurter Allgemeine Zeitung.
ZAGREB, 6. rujna 2004. (Hina) - Budući da se Hrvatska može poslužiti iskustvom 10 novih članica EU-a i dobro je pripremljena, očekujem da pregovori s Bruxellesom neće trajati dulje od tri godine, izjavila je hrvatska ministrica za europske integracije Kolinda Grabar-Kitarović u razgovoru za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Sam datum pristupa Hrvatske u EU ne ovisi o Zagrebu a što se tiče pregovora, neće biti teško postići dogovor o "bitnim stvarima", istaknula je ministrica Grabar-Kitarović, naglasivši da se daleko teži dio čitavog posla tiče same Hrvatske budući da reforme treba provesti u samoj zemlji, "s time želimo biti gotovi 2007. g.", napominje ona.

Hrvatska se ne smatra konkurenticom Bugarske, Rumunjske ili Turske, "mi se natječemo sami sa sobom", naglasila je hrvatska ministrica za uropske integracije, dodajući da su Hrvati već dokazali da su demokratski zreli kada su u pitanju politički kriteriji te da je povratak u prošlost isključen, bez obzira na to tko pobijedi na izborima, prenosi FAZ ministričine riječi.

Danas su u prvom planu gospodarski kriteriji poput onih vezanih za poljoprivredu, tumači ministrica Grabar-Kitarović, navodeći pritom problem malih seoskih gospodarstava i higijenskih propisa za proizvodnju svježeg sira, koji su iznenada postali "vrućom" temom u raspravama o pristupu Hrvatske u EU.

Otkada je Hrvatska postala kandidatom za EU, ojačale su euroskeptične tendencije a euroskepsa je posebno ojačala među mladima, konstatira hrvatska ministrica, najavljujući promjenu vladine komunikacijske strategije, koja će ubuduće biti usredotočena na interese pojedinih ciljnih skupina poput mladih, seoskog stanovništva, poduzetnika i posebno žena, prenosi FAZ.

Što se tiče spora sa Slovenijom oko granice na moru, ministrica ističe da je riječ o prijateljskoj zemlji pa Zagreb namjerava nastaviti razgovore kako bi se došlo do sporazumnog rješenja. Slovenski argumenti nisu dobili na težini samo zato što je Slovenija postala članicom EU-a, napominje ministrica za frankfurtski list, ističući vrlo objektivan nastup Povjerenstva EU-a u tom sporu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙