FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 15. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat.
ZAGREB, 15. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Ministar gospodarstva Branko Vukelić izjavio je danas da bi se klirinški dug s Ruskom Federacijom od 185 milijuna američkih dolara trebao riješiti do kraja ove godine. Vukelić je to rekao nakon potpisivanja protokola s četvrtog zasjedanja Međuvladine hrvatsko-ruske komisije. Postupak potpisivanja sporazuma o klirinškom dugu pokrenut je i očekuje se da će biti potpisan u idućim tjednima, kazao je Vukelić. Pojasnio je da bi se kroz sporazum riješila pitanja opreme termoelektrana u Sisku i Osijeku, oprema za izgradnju magistralnog plinovoda do mađarske granice, što je važno za plinofikaciju Hrvatske, a u taj sporazum ulazi i nabava dvaju protupožarnih zrakoplova BE-200.

PAZIN - Predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas kako "neformalno" raspolaže informacijom da je odluka Haaškog suda, kojom generali Ivan Čermak i Mladen Markač ostaju u Haagu do početka suđenja, "donesena zbog bijega generala Ante Gotovine". Mesić je za posjeta Istarskoj županiji istaknuo kako smatra da su sva tijela hrvatske države, a naročito policija, obavila svoj posao. "Sve što je do sada učinjeno upućuje na to da se general Ante Gotovina ne nalazi u Hrvatskoj", rekao je Mesić.

ZAGREB - Hrvatski je sabor današnje zasjedanje zaključio raspravom o prijedlogu izmjena Obiteljskog zakona, kojim se do početka 2006. planira odgoditi prebacivanje obiteljskih sporova i predmeta s centara za socijalnu skrb na tzv. obiteljske sudove. Vlada smatra da sudovi još nisu spremni preuzeti te predmete i o njima odlučivati, te da je stoga najbolje ne prekidati kontinuitet rješavanja tih predmeta, odnosno da ih do kraja iduće godine rješavaju centri za socijalnu skrb. Oporba se oštro usprotivila takvom prijedlogu. Zastupnici su u hitnom postupku razmotrili i prijedlog Zakona o proizvodnji, distribuciji i opskrbi toplinskom energijom, koji predviđa tržišno, umjesto administrativnog, utvrđivanja cijena grijanja.

ZAGREB - Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora podržao je danas prijedlog imenovanja sadašnjeg pomoćnika ministra vanjskih poslova Veselka Grubišića na dužnost ravnatelja Obavještajne agencije, rekao je predsjednik Odbora Ivan Jarnjak nakon sjednice zatvorene za javnost. Napomenuo je da mišljenje Odbora nije obvezujuće, budući da ravnatelja Agencije supotpisom imenuju predsjednici Republike Hrvatske i Vlade. Budući šef Obavještajne agencije najavio je da će posebnu pozornost posvetiti jačanju poslovne špijunaže -ispitivanja strukture i kvalitete ulaznog kapitala te olakšavanja ulaganja hrvatskog kapitala u inozemstvu.

ZAGREB - Hrvatski sabor u sutrašnjem nastavku zasjedanja raspravit će niz zakonskih prijedloga, među kojima i dva prijedloga izmjena Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske, što ih predlažu Vlada i Klub Libre. Saborski zastupnici će sutra, kako je najavljeno, razmotriti i prijedlog izmjena Zakona o ustrojstvu i djelokrugu središnjih tijela državne uprave, kojima bi se taj zakon uskladio s danas raspravljenim prijedlogom izmjena Obiteljskog zakona, kojima je cilj po drugi put odgoditi prenošenje slučajeva iz obiteljskog prava s centara za socijalnu skrb na tzv. obiteljske sudove.

ZAGREB - Programsko vijeće HRT-a prihvatilo je danas nova programska usmjerenja Hrvatske televizije i Hrvatskog radija kojima bi se, kako je istaknuto, trebali približiti publici i suprotstaviti sve jačoj konkurenciji. Najveće novosti najavljene su u televizijskom programu koji će se u narednom razdoblju, po riječima ravnateljice HTV-a Marije Nemčić, po prvi puta morati suprotstaviti dvjema velikim europskim televizijskim kućama. Uz programska usmjerenja Programsko vijeće prihvatilo je i izvješće o poslovanju koje im je podnio glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić. Po tom izvješću, HRT već petu godinu zaredom posluje pozitivno, a u prvih šest mjeseci ove godine prihod je za tri posto nadmašio planiran iznos.

SISAK - Radnicima Željezare Sisak danas je ruski "Mechel" isplatio pune plaće za kolovoz, naknade za prijevoz i jubilarne nagrade, doznaje se od glavnog povjerenika podružnice Sindikata metalaca Hrvatske Mate Somića. Kako je Somić rekao za Hinu, sindikati od Hrvatskog fonda za privatizaciju, koji je jučer preuzeo radnike od "Mechel Željezare", očekuje da što prije formira novu tvrtku i imenuje njezine odgovorne osobe kako bi radnici mogli ostvarivati prava iz radnog odnosa, zdravstvenog i mirovinskog osiguranja.

ZAGREB - Predsjednik Središnjeg odbora HNS-a Radimir Čačić danas je na konferenciji za novinare upitnim ocijenio izgradnju auto-ceste do Dubrovnika jer se po njegovoj ocjeni o raspisivanju natječaja najavljenom za 20-ak dana može govoriti tek nakon rasprave o proračunskom deficitu u Hrvatskom saboru. Na upit novinara da prokomentira odluku Haaškog suda o ne puštanju na slobodu do početka suđenja generala Markača i Čermaka, Čačić je rekao da je to "neugodno iznenađenje, koje nitko nije očekivao i šok ne samo za obitelji generala, već i neugodan presedan za cijeli proces odnosa Hrvatske i Haaga".

ZAGREB - Sindikalna košarica osnovnih životnih troškova u Zagrebu ove bi jeseni mogla probiti granicu od 6.000 kuna, a kako se najavljuju daljnja poskupljenja energenata Zagrepčane bi mogle snaći "dodatne zimske nepogode", upozorio je danas glavni zagrebački povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Damir Gašparović. Sindikalna košarica minimalnih životnih troškova za četveročlanu zagrebačku obitelj u kolovozu je iznosila 5.251 kunu. Prosječna neto plaća u Zagrebu u lipnju je iznosila 4.616 kuna i njome se pokriva 88 posto minimalnih životnih troškova.

RIJEKA - Trajekt "Mate Balota" danas je prilikom pristajanja udario o gat pristaništa u luci Preko na otoku Ugljanu, a tom prilikom ozlijeđeno je 14 putnika, od kojih jedan teže, priopćila je Jadrolinija. Za sada nije poznat točan uzrok zbog čega je došlo do zatajenja komandi, a koji će se naknadno utvrditi. Materijalna šteta je neznatna, kako na brodu, tako i na obali.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙