FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: STUDENTI IZ HRVATSKE MORAT ĆE PLAĆATI PRISTOJBU ZA STUDIJ NA AUSTRIJSKIM SVEUČILIŠTIMA

ZAGREB, 1. rujna 2004. (Hina) - Oko 19 tisuća od ukupno 40 tisućastudenata iz inozemstva koji studiraju na austrijskim sveučilištimamorat će plaćati studijske pristojbe za zimski semestar, prenosi bečkiDer Standard procjene austrijskog Udruženja studenata(Oesterreichische HochschuelerInnenschaft - OEH).
ZAGREB, 1. rujna 2004. (Hina) - Oko 19 tisuća od ukupno 40 tisuća studenata iz inozemstva koji studiraju na austrijskim sveučilištima morat će plaćati studijske pristojbe za zimski semestar, prenosi bečki Der Standard procjene austrijskog Udruženja studenata (Oesterreichische HochschuelerInnenschaft - OEH).

Studenti iz Bosne, Bugarske, Hrvatske, Srbije, Turske, Bjelorusije i Albanije bili su dosad oslobođeni plaćanja studijske pristojbe, što će se sada promijeniti, a mišljenja o uzrocima te promjene uvelike se razilaze, napominje bečki list.

OEH tvrdi da je austrijsko ministarstvo obrazovanja jednostrano razvrgnulo bilateralne sporazume na temelju kojih su studenti iz neindustrijskih zemalja bili oslobođeni plaćanja pristojbe za studij za austrijskim sveučilištima, prenosi Der Standard.

Ministarstvo pak odbacuje takve tvrdnje: "To nije točno", ističe šef odjela za znanost, istraživanje i kulturu u ministarstvu obrazovanja Sigurd Hoellinger i dodaje: "To su oduvijek bile jednostrane austrijske odredbe. Zakon je bio takav ali je ta odredba sada izbačena", prenosi bečki list njegove riječi.

"Neke od tih odredbi usvojene su prije 30 godina", naglašava Hoellinger, podsjećajući da su u međuvremenu u spomenutim zemljama nastupile "značajne promjene". Odredbe su zaista ukinute jednostrano ali su takve i bile, navodi Der Standard njegovo objašnjenje.

Nakon proširenja EU-a još je jedna skupina studenata iz inozemstva prisiljena plaćati pristojbu za studij na austrijskim sveučilištima, dodaje list, napominjući da je riječ o studentima iz novih članica EU-a, koji su time izjednačeni s onima iz "starih" članica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙