FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: AUSTRIJA MORA OSIGURATI STIPENDIJE ZA STUDENTE IZ SREDNJE, ISTOČNE I JUGOISTOČNE EUROPE

ZAGREB, 2. rujna 2004. (Hina) - Iako je odluka o uvođenju obvezeplaćanja pristojbe za studij na austrijskim sveučilištima za studenteiz inozemstva u skladu s politikom štednje, na razini obrazovne ieuropske politike ona predstavlja autogol, upozorava u komentaru ubečkom Der Standardu Ewald Nowotny, bivši zastupnik SPOE-a uaustrijskom parlamentu i vicerektor bečkog gospodarskog sveučilišta.
ZAGREB, 2. rujna 2004. (Hina) - Iako je odluka o uvođenju obveze plaćanja pristojbe za studij na austrijskim sveučilištima za studente iz inozemstva u skladu s politikom štednje, na razini obrazovne i europske politike ona predstavlja autogol, upozorava u komentaru u bečkom Der Standardu Ewald Nowotny, bivši zastupnik SPOE-a u austrijskom parlamentu i vicerektor bečkog gospodarskog sveučilišta.

Ta je odredba sama po sebi konzekventna budući da u novoj strukturi financiranja sveučilišta pristojbe za studij predstavljaju važan dio njihova budžeta, ističe Nowotny, upozoravajući da sveučilišta ne mogu obrazovati tisuće stranih studenata bez nadoknade odgovarajućih troškova.

Istodobno odredba zahtijeva i dopunjujuće mjere jer u protivnom valja strahovati od opsežnih negativnih efekata u obrazovanju, gospodarstvu i vanjskoj politici, upozorava Nowotny u komentaru za bečki list.

"Austrija je s pravom posebno zainteresirana za razvoj središnje, istočne i jugoistočne Europe i nastoji u toj regiji igrati posebnu ulogu, što joj na području gospodarstva jako dobro polazi za rukom", ističe autor komentara, napominjući istodobno da tješnje povezivanje na području obrazovanja, "posebno na razini sveučilišta", predstavlja važan aspekt te uloge.

Postoji samo jedna mogućnost za dugoročno rješavanje tog problema, ističe Nowotny u Der Standardu, zalažući se da Austrija formira stipendijski fond za nadarene studente iz zemalja pogođenih novom odredbom o plaćanju studija.

To bi posebno trebalo vrijediti za studente iz srednje, istočne i jugoistočne Europe budući da je riječ o regiji od posebne važnosti za budućnost Austrije, napominje Nowotny u komentaru u bečkom Der Standard-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙