FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

msgr.Seregely: Kršćanstvo je temelj za izgradnju EU

ZAGREB, 9. rujna 2004. (Hina) - Nadbiskup Egera i predsjednik Madžarskebiskupske konferencije (MBK) Istvan Seregely smatra da Europsku uniju(EU) treba graditi od temelja, a to je kršćanstvo, što je i stajališteKatoličke crkve u Hrvatskoj i Madžarskoj.
ZAGREB, 9. rujna 2004. (Hina) - Nadbiskup Egera i predsjednik Madžarske biskupske konferencije (MBK) Istvan Seregely smatra da Europsku uniju (EU) treba graditi od temelja, a to je kršćanstvo, što je i stajalište Katoličke crkve u Hrvatskoj i Madžarskoj.

Slično mišljenje ima i madžarska Vlada, dodao je predsjednik MBK-a, rekavši da nakon današnjega susreta s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom može reći da takvo stajalište dijeli i hrvatska Vlada.

Izaslanstva Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i MBK održali su u Zagrebu redoviti godišnji susret o kojemu su izvijestili na današnjoj konferenciji za novinare.

Konferenciji su nazočili i predsjednik HBK-a kardinal Josip Bozanić, nadbiskup Ostrogona-Budimpešte kardinal Peter Erdoe te biskup đakovački i srijemski Marin Srakić.

Što se tiče prve teme susreta - EU, nadbiskup Seregely je istaknuo kako je zajednički zaključak predstavnika dviju biskupskih konferencija da europsku zajednicu treba izgraditi na ravnopravnim temeljima.

Po njegovim riječima, tijekom radnoga susreta razgovaralo se i o osnivanju Katoličkoga sveučilišta u Hrvatskoj, odnosno predstavnici MBK-a izvijestili su o iskustvima djelovanja Katoličkoga sveučilišta u Madžarskoj koje je osnovano 1992. i na kojemu na pet fakulteta studira osam tisuća studenata.

S tim u vezi, novinare je zanimalo u kojoj je fazi osnivanje Katoličkoga sveučilišta u Hrvatskoj, odnosno je li o toj temi bilo riječi tijekom današnjega susreta predstavnika dviju biskupskih konferencija s premijerom Ivom Sanaderom.

Kardinal Bozanić rekao je da se za susreta s premijerom nije razgovaralo o osnivanju Katoličkoga sveučilišta u Hrvatskoj, ali premijer smatra da bi takvu ideju trebalo podržati.

Što se tiče daljnjih koraka koji će se poduzeti, kardinal je izvijestio da će biti poznati nakon konferencije HBK-a u listopadu u Zadru.

Predstavnici dviju biskupskih konferencija razgovarali su i o skrbi za katoličke vjernike Madžare u Hrvatskoj i Hrvate u Madžarskoj

Glavna poteškoća s kojom se Katolička crkva susreće je nedostatak svećenika što je još veći problem u Madžarskoj nego u Hrvatskoj.

Ipak, istaknuto je, uz dobru volju učinit će se sve da se osigura i sačuva kršćanski identitet dvaju naroda.

Biskup đakovački i srijemski izvijestio je da po posljednjem popisu stanovnika u Hrvatskoj živi nešto više od 16.500 Madžara, od kojih su nešto više od 11 tisuća katolički vjernici.

Izrazivši zahvalnost Katoličkoj crkvi u Madžarskoj za sve što je učinila za hrvatske izbjeglice tijekom Domovinskoga rata, biskup Srakić istaknuo je da se dobra suradnja nastavlja i sada, primjerice, MBK za crkvu u Vladislavcima darovala je 62.000 eura.

(Hina) xip ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙